Januártól könnyebb lesz az őstermelők élete

Felfalják az üzletláncok a kiskereskedelmet, Rozsályi Jóléti Bolt, őstermelők árulják portékájukat
Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági őstermelői igazolványokra vonatkozó új jogszabály megteremti az elektronikus eljárás és a jelenlegi papíralapú igazolványok helyett a kártyaalapú igazolvány bevezetésének feltételeit, közölte az agrárgazdasági kamara.
Vágólapra másolva!

A rendelet előteremti az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentését, valamint az ellenőrzési jogkörök kibővítésén keresztül gazdaságfehérítő célokat is szolgál, írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kormányrendelet célja továbbá, hogy

a vásárlók is egyértelműen azonosítani tudják az érvényes igazolvánnyal rendelkező, valós őstermelőket,

és a hazánkban megtermelt őstermelői termékeket, ezáltal is ösztönözve azok fogyasztását.

Ösztönöznék a fogyasztást Forrás: MTI/Balázs Attila

Mint írják, megszűnik egy ellentmondásos helyzet is: az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként már nem értékesíthetik majd.

Előnybe hoznák a valódi őstermelőket

Az új ellenőrzési szabályok a jogkövető őstermelők számára hátrányt nem jelentenek, sőt, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók rendszerből való kikerülése miatt előnyösebb helyzetbe is kerülnek, közölte a NAK.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a jövőben is a kamara falugazdászainál kezdeményezhető. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is díjmentes lesz, írják.