Omladozik a középosztály illúziója

szórakozás mozi film élmény család
Vágólapra másolva!
Miközben ma több amerikai háztartás tartozik a középosztályhoz, mint 40 évvel ezelőtt, a teljes vagyonból kevesebb részt vesznek ki – derül ki a Pew Research kutatásából. Ennek pedig komoly politikai és gazdasági következményei is vannak.
Vágólapra másolva!

Az idei év elején mintegy 120,8 millió felnőtt élt középosztálybeli háztartásban az Egyesült Államokban, szemben a 70,3 millió alacsony, illetve az 51 millió felső jövedelmi osztályhoz tartozóval – idézi a MarketWatch a kormányzati adatokra épülő kutatás eredményeit.

Évtizedes süllyedés

Mindazonáltal a középosztály jövedelmi részesdése 43 százalékra csökkent 2015-re az 1971-es 62 százalékról. Eközben az alacsony jövedelműek részesedése nagyjából stabilan 9 százalékon maradt, míg a magas jövedelműeké 49 százalékra emelkedett az 1971-es 29 százalékhoz képest.

Ezzel együtt a kutatók azt is kimutatták, hogy

1971 óta kivétel nélkül minden évtizedben csökkent a középosztály jövedelmi részesedése.

Az elmúlt 15 év pedig különösen brutális volt, mivel 2014-ben ezen háztartások medián jövedelme 4 százalékkal volt kevesebb, mint 2000-ben. Mi több, a medián vagyonuk – az eszközeik mínusz az adósságok – egészen 28 százalékkal zuhant 2001 és 2013 között, köszönhetően nagyrészt a 2008-as válságnak.

Mindennek igen jelentős politikai és gazdasági következményei vannak és lehetnek. Egyrészt az amerikai politika a választási kampányok során is elsősorban a középosztályt szólítja meg, ami abból a szempontból logikus, hogy az amerikaiak a médián keresztül is folyamatosan azonosulnak egyfajta középosztálybeli élettel, miközben számos alacsony jövedelmű család is középosztálybelinek tekinti magát, még ha statisztikailag nem is tartozik oda.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns szimpatizánsai körében Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Illúziók fogságában

Ráadásul az amerikai közgondolkodás számára a definíciók nem számítanak túl sokat, mivel a közgondolkodásban a középosztály erőteljes értéket jelent, miközben az amerikaiakban még mindig él egyfajta romantikus mítosz a gazdasági felemelkedésről – olyan hősök példáival, mint a Facebook alapító Mark Zuckerberg.

Vagyis egyre inkább úgy tűnik, hogy

az USA-ban a középosztály fogalma egy illúzióval történő azonosulást jelent, ami a politika számára igencsak kapóra jön.

Nem mellékes azonban, hogy a középréteg jövedelmi és vagyoni problémái rendszerszinten is kihívást jelenthetnek az amerikai gazdaságra nézve. A világ legnagyobb gazdaságának legfőbb hajtóereje ugyanis a belső fogyasztása. Vagyis amennyiben a középosztály, amely igyekszik fenntartani egy, az identitásának megőrzéséhez szükséges életformát, egyre kevesebb jövedelemmel és vagyonnal rendelkezik, úgy a belső kereslet is problémákkal nézhet szembe. Ez pedig még akkor is igaz lehet, ha a politika igyekszik minél inkább ellensúlyozni ezt a jelenséget.