Azt hinnénk, hogy ennek a 20 apróságnak semmi köze a vállalkozáshoz, pedig de

Dr. Life, A röhögőgörcs tényleg veszélyes?
Semmiképp ne fojtsuk vissza
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy a sok nevetésről, az energiavámpírokról vagy a korszerű fényforrásokról az első tíz között jut eszünkbe az ideális munkahely, mégis fontos szempontok. Ez a cikk a hatékony munka néhány atipikus feltételét gyűjtötte össze. Egyetlen forradalmi újdonság sincs köztük. De megéri egy pillantást vetni a közérzetünket, kommunikációs stílusunkat vagy egyenesen az egészségünket támogató szokásokra a munkanapunk szempontjából. Atomerővel húzzák fel a hatékonyságot.
Vágólapra másolva!

Határok

Talán sokszor tűnik úgy, semmi sem fontosabb a munkánál, ezért megéri ezt-azt átmenetileg feladni, apró engedményeket tenni az értékrendünkben. Hát ez még az álommunkahelyen is illúzió. A határsértésbe, a meghasonlásba egy kis részünk mindig belehal. Az állások nem tartanak örökké, egyszer annak is vége lesz, amelyikért a saját torkunkra léptünk, mi meg ott maradunk a fölösleges áldozattal. Nem éri meg.

A meghasonlás ne legyen opció Forrás: Andreas Prott

Szorongás

Ne pocsékoljunk aggodalmat arra, mit tartanak rólunk mások. Nem vagyunk gondolatolvasók és nem hordunk magunkkal hazugságvizsgáló gépet. Az az igazság, hogy halvány sejtelmünk sincs arról, kinek mi a valódi véleménye. Simán elképzelhető, hogy csak a fejünkben létezik mások rosszallása.

LED

Gyermekkorunk fényforrásai elavultak, nincs mese. A hagyományos izzó nagyon sok energiát pocsékol el, és nem túl kíméletes a környezethez sem. Mivel pedig a technológia folyamatosan fejlődik, már néhány év elég hozzá, hogy egyre minőségibb és egyre olcsóbb LED fényforrások várjanak minket az üzletekben. Vásárláskor ne a wattban, hanem a lumenben megfogalmazott fényerőre figyeljünk. Ami a tónust illeti, 2700 kelvin meleg, sárgás-fehér, 4000 kelvin hideg, kékes fényt ad.

Történet

A pletykálkodásba könnyebb belecsúszni, mint hinnénk. Mielőtt az egyik történetet továbbadnánk, a másikat meghallgatnánk, tegyük fel magunknak ezt a négy kérdést: Tudom, hogy igaz? Szimpatikus sztori? Fontos? Nekem jólesne, ha valaki ezt vagy hasonlót mesélné rólam?

Szemtorna

Szerencsére a mai monitorok rég nem bántják a szemet, de hosszú ideig meredni egy pontra pislogás nélkül sosem lesz egészséges. Ha viszont rendszeresen váltogatjuk a perspektívát, tornáztatjuk a szemet. Még jobb, ha kifejezetten eddzük: vegyünk a kezünkbe egy ceruzát, tartsuk mintegy 15 centiméterre az arcunktól, és nézzünk rá, majd messzire, közel, távol, legalább fél percen át. Felüdülés lesz.

Kockázat

Mi sem természetesebb, mint megijedni a kockázattól, de tekintve, hogy kockázat nélkül semmilyen siker nem létezik, inkább menjünk elébe. Ne a félelem cselekedjen, hanem mi. Ha szorongással tölt el egy feladat, azonnal ugorjunk bele.

H2O

Igyunk több vizet. Szinte mindegy, mennyinél többet. A dehidratáció nem a látványos kiszáradással kezdődik, mini vízhiányunk minden áldott nap felléphet. A Mayo Clinic szerint mindenesetre a férfiak ideális adagja körülbelül 3 liter, a nőké 2,2 liter.

Minden mennyiségben Forrás: AFP

Vita

Sose égessünk kalóriát egy összetűzésre idegenekkel, akármilyen veszélyesnek látjuk őket a volán mögött. Semmire nem megyünk a káromkodással és a hosszú dudálással, de legalább felzaklatjuk magunkat.

Téma

Csak olyan értekezletre üljünk be, ahol világos a megbeszélés tárgya. Legyen célja, legyen fókusza. A szabályozatlan patakként kanyargó beszélgetés egy másik tejbár. Az ideális munkahelyi megbeszélés tárgya belefér néhány pontba – ha nem, csak rabolja a résztvevők idejét.

Inkább amikor téma is van Forrás: Thinkstock

Célok

Sprintelni nem 5 kilométeren szoktunk, de nincs az a félórás futás, amelyiknek ne tenne jót 4-5 közbeszúrt gyorsítás. A célunkig vezető utat is feloszthatjuk rövidebb szakaszokra, ezáltal mérföldköveket is kijelölünk magunknak. A mérföldkő pedig mindig jó okot ad az ünneplésre, az önbizalmunk megerősödésére.

Nevetés

Soha egyetlen egyet se fojtsunk vissza. Egyébként bár a nevetés természetesen a jókedv és a boldogság következménye, ennél összetettebb a kép: a boldogság ciklikus, a ciklusok egyszerre generálják és fenntartják a magas rezgéseket. Ha nevetünk, az valójában láncszem az előző és a következő boldog pillanat között.

Semmiképp ne fojtsuk vissza Forrás: Thinkstock

Összehasonlítás

Másokkal magunkat? Minek? Mindenki máshol kezdi, mindenki máshol tart. Mit tudunk mi akárki rejtett, sokéves harcairól? Hogy milyen árat fizetett vagy fog fizetni azért, aminek csak a töredékére van rálátásunk? Arról nem is beszélve, hogy minden változik, hogy a szerencse sokszor egy pillanat alatt átfordul balszerencsébe, és fordítva. Talán ismerik a zen mester és a fiú történetét. Meglátjuk.

Panasz

Az időhiányról szóló sirámok hallatán a társadalom hajlamos azonnal cinket kiáltani – és bár ez az embernek nyilván nem esik jól, hiszen nekünk tényleg rengeteg dolgunk van, azért általában jogos. A reggel mindenkinek reggel kezdődik, a nap pedig 0:01-kor. Senki nem kapott nagyobb adagot nálunk, így hát sajnos a panasz nem elfogadható.

Lépcsőzés

Nem ez a gyakorlat a kalóriák rettegett, legádázabb ellensége, öt szakasz lépcső naponta ötször mintegy 300 kalóriát éget el, de a szívet ehhez képest erősen megdolgoztatja. Az emberi test egyébként sem alkalmas annyi ülésre, amennyinek az ötszörösét töltjük széken. Falat kenyér a városi dolgozónak egy kis felfelé gyaloglás naponta.

Megfelelő

Van olyan, hogy egyes állásokkal összeillünk, másokkal egyszerűen nem jövünk ki. Minden környezetben találunk nehézséget, és vannak extra körülmények, van sajátos nehézség, van ultra buta vagy hozzáértőtlen vezető. De ha folyamatosan nyomorgunk a székünkben, az senki másé, a mi hibánk. Így hát helyrehozni is nekünk kell. Tartozunk magunknak annyival, hogy vagy megkeressük a jobb lehetőséget, vagy kihozzuk a jelenlegi helyzetünkből a lehető legtöbbet.

Vámpírok

Messziről kerüljük a stresszluggatta beszélgetéseket. Senki nem állítja, hogy a saját magát sajnáltató kolléga egydimenziós, akinek jó tulajdonsága nincs is, csak szívja a vérünket a konyhai csacsogásban – ez nem becsmérlő távolságtartás. Egyszerűen arról van szó, hogy a negativitást könnyebb elkapni, mint a staphilococcust, és egy profitorientált munkafolyamatban az égvilágon semmi keresnivalója. Lehet siránkozni a világ tökéletlenségén, lehet homályosan oltogatni bárkit, de mi vonjuk ki magunkat belőle. Mindenkivel így teszünk jót.

Az energiavámpírok sosem fogynak ki az ötletből Forrás: Thinkstock

Prioritás

A stressz leggyakoribb forrása, hogy úgy érezzük, ránk omlik a kásahegy. Válasszunk ki egy feladatot, méghozzá azt, amelyikkel már ma közelebb jutunk a célhoz, és végezzük el. Most.

Szépség

Dobjunk ki mindent, ami nem hasznos vagy esztétikus. A nappali óráink többségét a munkahelyünkön töltjük. Miért vennénk körbe magunkat olyasmivel, ami se nem mutatós, se nem jó már?

Papír

A szó elszáll, az e-mailt viszont gyorsan megírjuk, és gyorsan el is felejtjük. Ha tehát listát akarunk írni a következő hónapok céljairól, akkor a hagyományos csatornát válasszuk, a jó öreg tollat és fehér lapot. Ezzel azt hangsúlyozzuk, hogy ezek a célok fontosabbak és különbek, mint a többi. Amit tényleg el szeretnénk érni, írjuk le minden reggel tízszer. De kézzel és papírra.

Ünnep

Akár kis eredményt értünk el, akár még annál is banálisabbat, jár érte az elismerés. Tévedés egy mérföldkőt elérve azonnal belevetni magunkat a következő célkitűzésbe. Álljunk meg egy pillanatra és ünnepeljünk.