Minden képzeletet felülmúlhat a Star Wars

Star Wars Csillagok háborúja
HOLLYWOOD, CA - DECEMBER 14: Stormtroopers attend the World Premiere of ?Star Wars: The Force Awakens? at the Dolby, El Capitan, and TCL Theatres on December 14, 2015 in Hollywood, California. Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney/AFP
Vágólapra másolva!
A jelenlegi kilátások szerint Walt Disney számára igen olcsó vétel lehet a Lucasfilm univerzum 2012-es 4,05 milliárd dolláros felvásárlása. A héten hazánkban is mozikba kerülő új Star Wars film ugyanis már önmagában rekord mértékű bevételeket generálhat.
Vágólapra másolva!

Tegnap debütált a Star Wars hetedik része zártkörű vetítésen Hollywoodban hatalmas felhajtás mellett, a hétvégén pedig már 4100 mozi játssza a filmet csak az Egyesült Államokban. A hihetetlenül várt új Csillagok háborúja epizód rendkívüli nyitó hétvégére számíthat az elemzők szerint, ami 200 és 300 millió dollár közti értéket jelenthet (amely megdöntené a Jurassic Park júniusi rekordját). Az elemzők és az iparági bennfentesek ráadásul azzal számolnak, hogy az erős nyitást további pörgés követheti, és

akár ez a film lehet minden idők legnagyobb bevételt hozó alkotása

– írja a MarketWatch. Világszerte egyébként a 2 milliárd dolláros bevételt szokták emlegetni az iparág „Szent Gráljaként.”

R2-D2 és C-3PO is felvonultak a Csillagok Háborúja új epizódjának hollywoodi világpremierjén 2015. december 14-én Forrás: AFP/Valerie Macon/Valerie Macon

Óriási üzlet van benne

Az eddigi tapasztalatok szerint ráadásul a bruttó merchandise – vagyis a járulékos termékekből származó – bevételek 5 milliárd dollárt is generálhatnak – jelezte még augusztusban Tim Nollen, a Macquarie Securities elemzője. Véleményét arra alapozta, hogy más Disney filmek, mint például a Pixartól a Verdák második része 3 milliárd dollárt hozott.

Azt nézve, hogy a Star Wars eddigi élete során bruttó mintegy 20 milliárd dolláros merchandise bevételt hozott össze, és 2013-as bemutatása óta a Jégvarázs becslések szerint 5 milliárdot tudhat magáénak, az új Csillagok háborúja epizód 5 milliárdja igencsak valószínű – tette hozzá. Eközben a Disney részvényei idén már 15,5 százalékot emelkedtek.

A Disney részvények tőzsdei árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

A Disney a teljes licencdíjakból 10 százalékot kapna, ami a fenti összeg esetében 500 millió dollárt jelent a stúdiónak. Ebben azonban nincsenek benne például a DVD-eladások, illetve a videojáték-értékesítések. Amennyiben ezt összerakjuk a várt 1,2 milliárd dolláros jegyeladásokkal, úgy az jön ki, hogy a Disney mintegy 2 milliárd dollárt kereshet Az ébredő Erőn. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a Disney még legalább három (de valószínűleg öt) Star Wars epizóddal fog kijönni.

Így utólag nézve, a 4 milliárd dolláros vételár igen csak jutányos ár volt a Lucasfilmért.

Egy igazán értékálló befektetés

1977-ben még senki sem gondolta volna, hogy az első Star Wars film játékfiguráival valaha is bankot lehetne robbantani. Ez annyira biztos álláspontnak tűnt, hogy egy játékgyártó sem készült nagyobb mennyiségű akciófigurával a film májusi premierjét követően - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Azonban a debütálást követő hónapokban már kézzel fogható volt az érdeklődés a filmbéli karakterek iránt, de a gyártók kifutottak az időből, a karácsonyi vásárlási láz elmulasztása pedig talán az évtized legnagyobb öngóljával ért volna fel. A gyártói licenszet birtokló Kenner társaság merész ötlettel állt elő: műanyag dobozban egy tizenkét figurát ábrázoló diarámát csomagoltak, mellé pedig egy kis ajándékkártyát, mely arról értesítette a tulajdonost, hogy 1978 februárja és júniusa között kézhez kaphatja Luke Skywalker, Leia hercegnő, R2-D2 és Chewbacca kicsinyített mását.

A Csillagok háborúja című film tizenkét figuráját ábrázoló diaráma Forrás: Origo

A Kenner húzása annyira bejött, hogy

1977 karácsonyán ennél menőbb ajándékot nem lehetett kapni a boltokban.

A Kenner csomagját a hetvenes évek végén mindössze alig 9 dollárért lehetett beszerezni. A Star Wars azóta a világ egyik legnagyobb bevételt generáló franchise-vá nőtte ki magát és egy eredeti, bontatlan csomagolású Kenner pakettért az igazi gyűjtők ma akár 2,3 millió forintnak megfelelő összeget is kiadnak.