A Wall Streeten imádják a magyar lángost

Lángos Truck Prepuk Zsolt lángos
Vágólapra másolva!
Magyar férfi hódítja meg a New York-iak szívét, méghozzá egy igazi magyar fogással, a lángossal. Tavasszal lesz két éve, hogy elindult a Langos Truck nevű büfékocsi. A tulajdonos és üzemeltető Prepuk Zsolt magyarországi látogatása során mesélt nekünk üzletéről és a lángos tengerentúli fogadtatásáról.
Vágólapra másolva!

Két éve járja New York utcáit a lángososkocsi, a Langos Truck, és népszerűsíti a magyar ételt az amerikaiak körében. A helyiek és a kint élő magyarok is lelkesednek a termékért. Prepuk Zsolt, a Langos Truck tulajdonosa szerint a vásárlóknak csak öt százaléka magyar, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kap. „Látható, hogy nosztalgiázásképp veszik a lángost, ezzel csillapítva a honvágyukat.

Mivel az Amerikai Egyesült Államokban senki más nem árul ilyet, itt a lángos kuriózumnak számít” – mondta Prepuk az Üzletrésznek. Nemrég a New York Times is megjelentetett egy cikket a magyar lángosárusról.

A Lángos Truck büfékocsi New York utcáin kering Forrás: Lángos Truck

Magyar pizza amerikai módra?

Valamennyire igazodni kell a helyiek ízléséhez ahhoz, hogy piacképes legyen a termék. „Szerencsére a lángosra szinte bármit lehet tenni. Szoktunk például mangalicakolbászt, zöldségeket, karamelizált hagymát vagy pepperonit, ezek különösen népszerűek. Egyébként

a helyiek közül sokan „Hungarian pizzának” hívják a lángost,

ami egy ideig zavart, de most már nem foglalkozom vele. Az a lényeg, hogy sokaknak ízlik.” A lángosokon kívül más magyar fogásokat is árulnak, például csirkepaprikást.

A szezon áprilistól októberig tart, amíg nincs nagyon hideg, érdemes kint lenni, mert van forgalom. A Langos Trucknak olyan engedélye van, amellyel több területen parkolhat, de leggyakrabban Manhattanben vagy Brooklynban található meg. Gyakran áll meg a teherautó a Wall Streeten is, így a környéken dolgozók ott vásárolják meg az ebédjüket.

Nem szokványos feltétekkel hódít a lángos az Amerikai Egyesült Államokban Forrás: Photo by Thomas Mester/Thomas Mester

Étterem helyett büfékocsi

A tulajdonos 1999-ben vándorolt ki, hogy világot lásson és szerencsét próbáljon, miután Magyarországon ingatlanforgalmazóként működött 6-8 évig. Eleinte éttermekben dolgozott, majd egy barátja éttermét vezette. Ezután döntött úgy, hogy tapasztalatait egy saját üzletben kamatoztatja. A mozgó büfékocsi már jó pár éve sláger volt ekkor, és

mivel magasak az ingatlanárak, egy kocsival volt a legkönnyebb belevágni az ételárusításba.

A lángos pedig pont azért volt jó ötlet, mert arrafelé az újdonság erejével hat.

Prepuk Zsolt szerint a cégalapítás gyorsan megy az Egyesült Államokban, körülbelül egy hónap alatt megvan. A különböző engedélyek beszerzése viszont hosszú idő. Távlati terve, hogy utánfutót szerez a kocsihoz, amivel kitelepül egy állandó helyre a Central Parkban. A Langos Truck most folyamatosan vándorol, nehéz figyelemmel követni, hogy épp hol lehet megtalálni. Ezenkívül fesztiválokon és céges rendezvényeken is gyakran van jelen a kocsival, amit a jövőben is mindenképp szeretne folytatni.