A talmi játékok több ezer ember életét tették tönkre

konzolvásárlás 2014 xbox one
A control of a Microsoft's Xbox One game console is pictured in a shop in Shanghai on September 29, 2014. The Xbox One launched in China, the first games console officially released on the mainland after Beijing lifted a ban on the devices, which it had imposed in 2000. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Éves szinten csaknem másfél milliárd eurónyi, 434 milliárd forint adóbevételtől esik el az Európai Unió a hamisított játékoknak köszönhetően. A játékszektort érintő hamisítások miatt az elmúlt években összesen több mint 13 ezer ember vesztette el az állását. A hazánkat érő kár évente átlagosan 3,41 milliárd forint, derül ki az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az EU-ban megjelenő hamis játékok 434 milliárd forintnyi éves bevételkiesést okoznak, ami a szektor forgalmának csaknem 12,3 százalékát jelenti. Becslések szerint eddig közvetlenül

a játékiparban 6150 ember vesztette el a munkáját,

többek között olyan hamisított termékeknek köszönhetően, mint például babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok.

A fotó csak illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A karácsonyi bevásárlás kapcsán fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy

hazánkban az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 fő vesztette el a munkáját,

ami a hazai játékiparban dolgozók 16,5 százalékát jelenti - mondta Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese.

Éves szinten ez 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent hazánknak.

És még nem beszéltünk a hamisítással okozott közvetlen károkról, ami a gyerekeink, unokáink egészségét veszélyezteti.

A hamisított játékokok Magyarországnak is 3,41 milliárd forint kárt okoznak (a kép csak illusztráció) Forrás: AFP/Johannes Eisele

A tanulmányból az is kiderül, hogy az EU 28 tagállamában a szektor teljes forgalma egyébként – figyelmen kívül hagyva a viszonteladókat – 10,6 milliárd euróra (3290 milliárd forint) tehető, ami hozzávetőleg 53 ezer ember foglalkoztatását jelenti.

Az iparág legmeghatározóbb szereplője az elmúlt években Németország volt, több mint egy 1 milliárd eurós export értékkel. A hamisított játékszerek szempontjából a németeken kívül fontos szereplő még Olaszország, Franciaország és Spanyolország, mivel a négy tagállam együttesen az EU teljes iparág veszteségének 60 százalékát teszi ki. A hamisításnak köszönhetően 202 millió euróval (62,6 milliárd forint) kevesebb áfabevétellel számolhat az unió.