Hétfőn jön az új húszezres

nk20150925
Jól jegyezze meg arra az esetre, ha ötvenezer forintossal fizetne a diszkóban: így néz ki UV fényben a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban
Vágólapra másolva!
Hétfőn ne lepődjön meg, ha az ATM-ből egy megújult 20 ezer forintost kap. 
Vágólapra másolva!

December 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

Az új bankjegyek szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel váltak törvényes fizetőeszközzé. A lakosság az ATM-ekben, a pénztárakban jövő hétfőtől találkozhat a megújult húszezressel.

Ez még a régi húszezres Fotó: Origo

A megújított és a jelenlegi 20 000 forintosok 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonja.

A megújult pénz sokkal több biztonsági elemet tartalmaz Forrás: MTI/Illyés Tibor

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Elsőként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben. Ennek cseréje 2017-ben fejeződhet be teljesen, de gyorsan elterjedt a forgalomban. A húszezres a harmadik leghamisítottabb, de a második legelterjedtebb bankjegyünk a tízezres után.

Könnyebb észrevenni, ha hamis

Az új húszezresen sokkal több kitapintható elem van. Ezért könnyebben fel lehet ismerni a hamisítványokat, akár eszközök nélkül is. Új hologramot és több mozgatással és "átnézéssel" azonosítható elemet is tettek az új húszezresre.

Az új húszezres Forrás: MNB

UV-fényekben már több színben látszanak a biztonsági elemek. A bankjegy sétáló párja például egyszerre zöld és sárga is.

Következőként a kétezres, majd az ötezres újulhat meg, pontos időpont azonban ezek bevezetésére nincs.