Még az unalom is jobban fizet a mesés ígéretekhez képest

pletyka hírek meglepetés befektetés
Vágólapra másolva!
Sokan, sokféle befektetési lehetőséget keresgélünk, pláne az elmúlt években tapasztalt ínséges időkben, legalábbis ami a potenciális hozamokat illeti. Talán az idei év botrányai is rávilágítottak arra, hogy nem szabad bedőlni a hangzatos, szinte mesébe illő hozamígéreteknek, mert utána gyakorta csak a csalódás és a jelentős tőkeveszteség marad, illetve a befektetésekből való kiábrándulás. Pedig a kevesebb izgalommal és visszafogottabb hozammal kecsegtető befektetések sokkal stabilabban, kiszámíthatóbban tudnak teljesíteni, és összességében ezeknek köszönhetően is szépen lehet gyarapodni hosszú távon. A hangzatos ígéretek nem működnek. 
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban Sólyomi Dávid, az OsztalékPortfólió.com oldal megalkotójának írását tesszük közzé.

Számtalanszor megkaptam a kérdést közvetlen környezetemben, illetve a korábban személyes formában tartott osztalékbefektetési képzesem résztvevőitől is, hogy rengeteg olvasás és tanulás után miért kötöttem ki éppen az osztalékért, mint kiszámítható passzív bevételért történő befektetési irányzat mellett. Kívülről nézve ez a megközelítés rettentően unalmas, emellett első látásra még kiemelkedő hozammal sem kecsegtet, bennem pedig „sokkal több van” – hallgattam meg jóakaróim tömegétől.

Őszintén megmondom, hogy egyáltalán nem innen indultam, az igencsak kacskaringós utamból viszont sokat tanulhat mindenki, aki valódi, generációkon átívelő gazdagságot akar teremteni.

Ha az unalom kifizetődőbb, miért görcsölnék?

Osztalékból szabadon című könyvem bevezetőjében őszintén írok a befektetési kalandozásaim éveiről, amikor a Magyarországon elérhető kínálat jelentős részét volt szerencsém végigpróbálni. Szándékosan nem említek olyan befektetési ajánlatokat, melyek mögött egy pillanatig sem volt valódi gazdasági tartalom (nevezzük néven: pilótajátékokat), pedig szép számmal voltak, vannak és lesznek is ilyenek a magyar piacon, mert az emberek mindig hajlandóak hihetetlenül kedvezőnek tűnő ajánlatokra odaadni a pénzüket. Lassan tanulunk és gyorsan felejtünk.

Mondanivalóm illusztrálására konkrét példaként most egy egzotikus országbeli ingatlanbefektetést írok le, ami abszolút fair és korrekt módon megvalósult, a befektetők azonban mégsem találták meg benne a számításukat. A számok szerintem magukért beszélnek, és remélhetőleg elindítják sokak gondolkodását abba az irányba, ami engem közelebb vitt az anyagi függetlenség eléréséhez.

Egzotikus ingatlanbefektetés évi 18% hozamért? Az unalom jobban fizetett volna...

A távol-keleti ingatlanbefektetést népszerűsítő magyar marketing anyagban a következő szerepelt: 80.000 eurótól lehet befektetni, a projekt megvalósulására kb. egy évet kell várni, ezt követően pedig a befektetett tőkére vetített nagyságrendileg 18%-os bevételre lehet számítani éves szinten.
Teljes mértékben megbízható információim szerint az ügyintézés korrekt volt, az építkezés ugyan csúszott, ám a befektetendő összeg 2010-es rendelkezésre bocsátása után 2012-ben már valóban pénzt termelt az ingatlan a tulajdonosoknak. Némiképp árnyalja a képet, hogy az elkövetkező években a teljes tulajdonosi bevétel 15.000 eurót tett ki, ami sokkal inkább felel meg 4-5 év alatt 20% profitnak, mint évi 18%-nak.
Miután a projekt gazdasági életképessége kérdésessé vált, az ingatlan végül eladásra került, és a befektetők 2015-ben eredeti 80.000 eurójukból 65.000-et visszakaptak. A számokat szándékosan kerekítettem, az viszont tény, hogy a 2010-ben átadott pénz 2015-re került vissza teljes egészében a befektetőkhöz (az éves bevételekből és a kivásárlási ár első részletéből), így pont ott tartanak, mintha semmi nem történt volna, csak éppen nem nekik dolgozott a pénzük hosszú éveken át, ami óriási érvágás! Az elvesztegetett öt évet senki nem adja vissza. Hogy teljes legyen a sztori: nagyságrendileg 10-12 ezer eurós bevételre számíthatnak még ezek a befektetők, a vételár második részletéből, valamikor a 2016-os év során. Optimális esetben tehát nagyjából 15%-ot nyerhetnek az üzleten, több mint öt év alatt!
Jól hangzott a 18%-os ígéret, meg is valósult a projekt, a végeredmény viszont finoman szólva sem kielégítő. Unalmasabb, kevésbé kockázatos úton jóval sikeresebben lehetett volna dolgoztatni a pénzt.

A példa abszolút jól mutatja, hogy amikor arra a bizonyos „többre” hajtottam, rendszerint csalódnom kellett, mivel az eredmények köszönőviszonyban sem voltak az ígéretekkel és az azoknál jóval konzervatívabb saját várakozásaimmal sem, miközben a legtöbb hasonló konstrukcióban kiszolgáltatottnak éreztem magam, mert kiadtam kezemből az irányítást.

Forrás: 123rf.com

Ezzel egy időben azt vettem észre, hogy a kevesebb izgalommal és visszafogottabb hozammal kecsegtető befektetéseim nagyon stabilan, kiszámíthatóan teljesítenek és összességében ezeknek köszönhetően gazdagodok, miközben a hangzatos ígéretek nem működnek. Ha adott egy megoldás, ami nyugodtan, stresszmentesen és tervezhetően elvisz a célomhoz, akkor miért erőlködnék bármi mással? Megtaláltam és megtapasztaltam, mi az, ami működik, már „csak” meg akartam tanulni nagyon alaposan, hogyan kell ezt a megoldást, az osztalékbefektetést igazán jól csinálni.

Nem az extrára hajtottam, hanem a biztos gazdagodásra, ami Buffett gondolkodásmódjától sem áll távol. Kifejezetten tudok azonosulni azzal a gondolattal, miszerint Warren Buffett befektetői sikerét a 2015-ös részvényesi közgyűlésen nagyrészt annak tulajdonította, hogy

pályafutása során azokat a lehetőséget részesítette előnyben, ahol biztos volt az elfogadható eredményben,

azokkal szemben, melyek a kiemelkedő szintű eredményeknek csupán a halvány reménysugarát villantották fel.

A gát, ami évekig visszatartott

Az első lépések nagyon nehezen mentek. Egyszerűen nem tudtam rászánni magam, hogy megvegyek egy részvényt, ami mindössze a befektetett tőkém 3-4%-át fogja osztalékként a zsebembe tenni az első évben. Máig hálás vagyok ugyanakkor, hogy végül kis összeggel megtettem ezt az ugrást, mert csak így ébredhettem rá, hogy

aki osztalékbefektető, az messze nem erre a 3-4%-ra játszik, a racionálisan várható éves hozamom pedig valahol 9-10% körül van, dollárban.

(Ennek megértése legegyszerűbben talán az ingyenesen elérhetővé tett osztalékbefektetési videók segítségével lehetséges.)

Évek alatt tapasztaltam és értettem meg azt a hatásmechanizmust, ami az osztalékbefektetési irányzat hátterét, több évszázadra visszakövethető eredményességét magyarázza. Ma már tudom, hogy a részvénypiacon a teljes elérhető hozam 90%-a mögött az osztalék áll, mint közvetlen és közvetett magyarázó változó, de ettől a felismeréstől a kaland elején még rettentő távol álltam.

Sólyomi Dávid, az OsztalékPortfólió.com vezetője Forrás: Origo

Mi adhat még ilyen életérzést?

A vagyongyarapodás szép dolog, jó érzés látni, hogy megfelelő irányban haladnak a dolgok, számomra azonban a sok frusztráló befektetési próbálkozás után legalább ennyire fontos volt az is, hogy mit érzek a folyamat közben. Az osztalékbefektetést azért tartom széles körben alkalmazható irányzatnak, mert

a kontroll magunknál tartása megszünteti a kiszolgáltatottság érzését

(ami akkor van jelen, ha másra bízzuk a pénzünket), emellett viszont rendszeres visszacsatolást kapunk, hogy jó úton járunk. Ilyen visszaigazolás, hogy folyamatosan érkeznek a számlánkra az osztalékok, illetve hogy ezek mértéke időről időre szépen emelkedik is.

Heti egy-két órában üzemeltethető az a befektetési rendszer, ami mindezt megadja, egyelőre mégis nagyon kevesen találtak rá.

„0 találat”: kár lett volna, ha így marad

Éveket fektettem az osztalékbefektetés nemzetközi szakirodalmának feldolgozásába, számos könyv és prémium hírlevél írójával hosszasan leveleztem, miközben saját tapasztalataim is szépen gyűltek, egyszer aztán jött egy gondolat, hogy ideje lenne elolvasnom a témában megjelent magyar nyelvű könyveket is. Őszintén meglepődtem, amikor az egyik legnagyobb online könyvesbolt oldalán „osztalék” kulcsszóra keresve megjelent, hogy „0 találat”. Úgy éreztem, ha már ennyi időt, energiát és pénzt beletettem a tanulásba, ráadásul a gyakorlatban is osztalékbefektető vagyok, akkor egyszerűen meg kell osztanom ezt a tudást magyar nyelven.

Így született meg az Osztalékból szabadon című könyv, ami nem egy „szokványos” motivációs könyv, sokkal inkább egy alaposan alátámasztott, lépésről lépésre alkalmazható, logikus befektetési rendszert átadó, közérthető anyag, amit rengeteg saját életemből vett példa és az elkövetett hibáim tanulságai színesítenek. Őszintén mindannyiunk hasznára szolgálna, ha több hasonló írás jelenne meg magyarul. A 10 órányi anyagot tartalmazó online videós osztalékbefektetési tréninghez képest több emberhez szeretném eljuttatni ezt a tudást, még ha tömörebb formában is, ezért döntöttem a könyvírás mellett.