Egész kincsesbányán ülhet a Dell

Michael Dell Addresses Oracle Open World Conference GettyImageRank2 Business FINANCE TECHNOLOGY HORIZONTAL Waist Up USA California San Francisco - California Dell Computers SPEECH Michael Dell CONFERENCE Corporate Business Keynote Speech 2013 Oracle Open
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 25: Dell CEO Michael Dell delivers a keynote address during the 2013 Oracle Open World conference on September 25, 2013 in San Francisco, California. The week-long Oracle Open World conference runs through September 26. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az egész üzleti világ felkapta a fejét, amikor kiderült, hogy a Dell történelmi léptékű, 67 milliárd dolláros üzlet keretében összeolvad az EMC IT-óriással. Ráadásul úgy, hogy ezzel a Dell hatalmas adósságot vett a nyakába. A lépés mögött azonban egy ezermilliárdos vízió áll.
Vágólapra másolva!

A gigaüzletet követően nemrégiben Michael Dell kifejtette, mi volt az a potenciál, amely miatt a 67 milliárd dolláros üzlettel közel 50 milliárd dolláros adósságot is magukra vettek. A kulcs egy szóban összefoglalható: az adatok.

Egy üzlet jövője

Korábban ugyanis ott voltak a személyi számítógépek és az okostelefonok, ma pedig már a táblagépek és a szenzorok, miközben egyre több gép, termék és szolgáltatás válik digitális eszközzé – mondta Dell a The Irish Examinernek. Ezen eszközökhöz pedig hatalmas adatmennyiség kapcsolódik.

Amennyiben megnézzük a mai vállalatokat,

a legtöbbjük nem túl jó az adatok felhasználásban, amikor jó valós idejű döntéseket kell hozniuk

– mondja Dell. Hozzáteszi, meglátása szerint ez az a terület, ahonnan a következő ezermilliárd dollár érkezik a technológiai iparágba.

Így pedig már érthető az EMC szerepe a Dell víziójában, mivel a vállalat a legnagyobb játékos a vállalati számítógépes adattárolásban – írja a Business Insider. Mindazonáltal az EMC kemény kritikákat is kapott, mióta az úgynevezett Big Data (nagymennyiségű, elsősorban digitális adatok tárolása és kezelése) jelenség felpörgött. Manapság ugyanis egyre több vállalat áll elő olcsóbb alternatívákkal, felhasználva például startupok technológiáit, vagy olyan felhőalapú megoldásokat, mint az Amazon S3 szolgáltatása.

Michael Dell, a Dell alapítójának és vezérének víziója sok pénzt hozhat a konyhára... ha sikerül kiaknázni a lehetőséget Forrás: AFP/Mandel Ngan

A holnap kincsei

Amennyiben azonban a Dell meg tudja oldani, hogy az EMC csúcskategóriájú megoldásait összeolvassza a saját alacsony költségű és megfizethető technológiai rendszerével, úgy

a vállalat valóban az adatüzlet kincsesbányáját fedezheti fel.

Ezzel pedig olyan üzleti szoftvereket, konzultációs szolgáltatásokat és egyebeket adhatnak el, melyek valóban segítenek az azonnali döntések meghozatalához szükséges hatékony adatfeldolgozásban.

Ráadásul a Dell valószínűleg a Big Data üzleti lehetőségei terén sem téved nagyot, jóllehet a méreteket illetően még várni kell a valódi eredményekre. Mindenesetre az IDC azzal számol, hogy a Big Data technológiai és szolgáltatói piaca összesen 26,4 százalékos éves növekedés mellett 41,5 milliárd dollárosra bővülhet 2018-ig. Ez pedig nagyjából hatszorosa lenne a teljes információs technológiai piac együttes növekedésének.