Már 665 milliárddal több adót szedett be az állam, mint tavaly

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
November végén a költségvetés hiánya 971 milliárd forint volt, 254 milliárddal több, mint 2014 novemberének végén. A kormány szerint az eltérést az uniós források eltérő alakulása okozza. A 2,4 százalékos év végi hiány továbbra is tartható. November végéig 665 milliárddal több adó folyt be a költségvetésbe, mint egy évvel korábban, a kormány szerint azért, mert jobban pörög a gazdaság és sokat fehéredett.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás központi alrendszerének november végi halmozott hiánya 970,7 milliárd forint volt, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az uniós források miatt

Ugyan 2014 november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének deficitje, a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad: eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést, magyarázza a számokat az NGM.

Mínuszos volt a november

Idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, szemben a tavalyi 95,9 milliárd forintos többlettel. Az eltérés itt is az egyes uniós programok finanszírozásával függ össze: a hónapban közel 494 milliárd forintnyi forrást utalt ki a költségvetés. Ez 280 milliárd forinttal magasabb az előző év novemberi összegénél.

Több adó folyt be

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés. Ez főként a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések - így például az online pénztárgépek és az ekáer - sikerének köszönhető, írja a tárca.

665 milliárddal több adó folyt be a költségvetésbe Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hiány tartható

Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, hangsúlyozza az NGM, a hiánycél – figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását – továbbra is reálisan tartható, azonban akár ennél alacsonyabb értékre is lehet számítani.