Szenved hazánk megmentője

Franklin Templeton
Vágólapra másolva!
Kemény vihar üldözi el a „Magyarország megmentőjeként” is emlegetett Franklin Templeton befektetési alapkezelőt. A jelentős magyar állampapír állománnyal is rendelkező alapkezelőtől több vezető is távozott az elmúlt időszakban, miután a feltörekvő piaci turbulenciák miatt többmilliárd dollár hagyta el a Franklin alapjait.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 6 hónapban több vezető alkalmazott is elhagyta a Templetont, többek között a befektetési, értékesítési, működési és HR részlegről – írja a Financial Times egy korábban a vállalatnál dolgozó tanácsadóra hivatkozva.

Nehéz időszak

A Templeton egyébként idén igen rossz évet tudhat magáénak, mivel január óta már 33,4 milliárd dolláros volt a nettó tőkekiáramlás, a tavalyi 6 milliárd után – derül ki a Morningstar adataiból. Ráadásul

az alapkezelő 5 év után először esett ki a világ 20 legnagyobb befektetési társaságát tömörítő listáról.

A csoport által kezelt eszközök a szeptemberben véget ért három hónapban 11 százalékkal 771 milliárd dollárra csökkentek.

A január óta 25 százalékos részvényárfolyam csökkenést elszenvedő Franklin Templeton szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mint minden más vállalatnál a szektorban, náluk is tapasztalhatók változások a menedzserek tekintetében. Kiemelte, hogy még így is nagyon hűek a vezetők a céghez, hisz náluk dolgoznak az egyik legrégebben a befektetési vezetők.

A vihar közepén

Ezzel szemben Rory Callagy, a Moody’s elemzője úgy látja, hogy

a Templeton egy komoly vihar kellős közepén áll, köszönhetően a túlzott feltörekvői piaci kitettségeinek,

az energiaárakhoz köthető célt tévesztett befektetéseknek, valamint a gyenge teljesítménynek és a súlyos tőkekivonásoknak.

Michael Hasenstab igazi hírnevet csinált magának a Templetonnál töltött 20 éve alatt, hisz sok esetben ellene menve a piaci várakozásoknak olyan országok (Írország, Magyarország 2011-12-ben) állampapírjaiba vásárolt be jó időzítéssel, amelyeket mindenki került. Hasonló megfontolásból vett ukrán kötvényeket is, közel 9 millárd dollár értékben, viszont az a sztori nem alakult jól, Ukrajnának át kellett strukturálni adósságát, amin a Templeton is vesztett.

A Hasenstab által vezetett Templeton Global Bond Fund 61 milliárd dollárt kezel, az idei évben több mint 6 százalékot veszített, amivel a jelentősen alulteljesíti a piaci versenytársakat. Az elmúlt évtizedben éves 7,1 százalékot tudott keresni a piacon, ami a legjobbak közé emelte.

Michael Hasenstab, a Franklin Templeton befektetési szakembere, aki rajongott a magyar állampapírokért Forrás: Getty Images

Az egyik vezető, aki az elmúlt időszakban elhagyta az alapkezelőt, Amy Wang volt, aki a társaság pekingi irodáját vezette az elmúlt 12 évben. Wang az olasz Pioneer Investment vagyonkezelőhöz csatlakozott szeptemberben, ahol szintén egy kínai üzletekkel foglalkozó részleget vezet.

Emellett Matthew Pang, a kínai intézményi üzletekkel részleg helyettes vezetője áprilisban ment át a Schrodershez, míg Robert Elfström, az északi régió korábbi értékesítési igazgatója májusban igazolt át a brit F&C vagyonkezelőhöz.

Pánikra semmi ok?

Miközben rajtuk kívül is számos befektetési szakember távozott a vállalattól, és egy New York-i fejvadász úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy olyanok is fontolgatják a váltást, akik korábban nem mentek volna el. A cég talán megússza mindezt komolyabb katasztrófa nélkül.

Egy korábbi alkalmazott például, aki idén hagyta el az európai üzleti részleget, hangsúlyozta, hogy a Templeton a hosszú távú fókusza miatt át tudja vészelni a volatilis időszakokat. Hozzátette, nem gondolja, hogy a vállalatnak túlságosan aggódnia kellene a jelenlegi helyzet miatt.

A vagyonkezelő anyacége, a Franklin Resources profitja egyébként 44 százalékot esett a szeptemberben véget érő negyedévben, elsősorban annak köszönhetően, hogy az ügyfelek komoly összegeket vontak ki a legfontosabb alapjaiból.