Vágólapra másolva!
A jövőben minden cégnek elektronikusan kell megküldenie a beszámolóját a céginformációs szolgálat részére, amelyik társaság ezt felszólításra is elmulasztja, 300 ezer forint mulasztási bírságot fizet - egyebek mellett ezt tartalmazza a cégeljárási törvény módosítási tervezete.
Vágólapra másolva!

A tervezet szerint a kezdő cégek mulasztási bírsága viszont csak 100 ezer forint, csakúgy, mint azoknál a cégeknél, amelyek a mulasztást megelőző két üzleti évben szabályszerűen és határidőben nyújtotta be a beszámolóját. Adók módjára behajtható köztartozásnak minősül a mulasztási bírság, mérséklésének nincs helye.

A NAV küldi a cég adatait

A céginformációs szolgálat úgy értesül az elmaradásról, hogy az állami adóhatóság minden üzleti év végén átadja azon cégek adatait, amelyek kötelezettek a beszámolójuk letétbe helyezésére és közzétételére. Amennyiben egy cég felszólításra sem küldi be a beszámolóját, akkor a céginformációs szolgálat a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszüntetését. A céginformációs szolgálat honlapján a közzététel céljából megküldött beszámolók ingyenesen megismerhetők bárki számára.