Mindent bevetnek a japánok

Japán
Japanese Prime Minister Shinzo Abe walks past a national flag made of flowers at an altar upon his arrival for a memorial service for those who died in the battle of Okinawa during World War II at the Peace Memorial Park in Itoman, Japan's southern islands prefecture of Okinawa, on June 23, 2015. Japan on June 23 marked the 70th anniversary of the end of the Battle of Okinawa, the bloodiest episode in the Pacific War, which killed 200,000 people. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
A minimálbér emelését és a társasági adó csökkentését tervezi a japán kormány, hogy a gazdaság kitörjön az évtizedek óta tartó stagnálásból.
Vágólapra másolva!

A Nikkei című gazdasági napilap hétfői számában jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Abe Sinzo kormánya a minimálbér 3 százalékos emelésére készül. Közgazdászok rámutatnak, hogy a béremelés nagyon fontos a belső fogyasztás növelése és a 15 éve tartó defláció felszámolása érdekében, de a 3 százalékos emelésből legfeljebb egy csésze tésztalevest lehet venni, ettől nem várható érdemi stimulus.

A japán átlagos minimál órabér jelenleg 780 jen (1830 forint), alig haladja meg az OECD átlagát.

A kormány már kötelezte magát, hogy a következő pénzügyi évben a jelenlegi 33 százalékról 31 százalékra szállítja le a társasági nyereségadót, és a tervezet szerint belátható időn belül 31 százalék alá csökkenti a kulcsot a gazdaság versenyképességének növelése érdekében.

Sok hűhó semmiért?

Szakértők körében többségben vannak a szekeptikusok, akik szerint az efféle lépések nem alkalmasak tartós növekedés biztosítására,

és nem érintik a rugalmatlan munkaerőpiac és az alacsony munkatermelékenység problémáját.

Amari Akira gazdasági miniszter kedden mutatja be a tervezetet a kormány gazdasági tanácsadó testületének, majd a kormány a hó végéig véglegesíti a csomagot.

A hazai kereslet csökkenése miatt tovább gyengült a japán gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben, technikai recesszióba taszítva ezzel az országot. A hazai össztermék (GDP) éves összevetésben 0,8 százalékkal esett és 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévvel összevetve.

Miután a japán gazdaság a második negyedévben is gyengülő teljesítményt mutatott, a világ harmadik legnagyobb gazdasága technikai recesszióba csúszott, immár másodszor 2012 óta, mikor Abe Shinzo átvette a kormányzást.

Japán GDP-növekedés alakulása 1980 óta (%) - 1980-2015 között átlagosan 0,49 %-kal nőtt a japán GDP Forrás: Tradingeconomics.com