Senkinek sem kellenek Simicska földjei

aratás kombájn föld mezőgazdaság
Fadd, 2015. október 8. Kombájn aratja a kukoricát Fadd-Dombori határában 2015. október 8-án.
Vágólapra másolva!
A Simicska Lajoshoz köthető Mezort-csoport néhány földjére hétfőn még volt licit, ugyanakkor kedden már teljes érdektelenségbe fulladt a károlyházai szántókra kiírt árverés. 
Vágólapra másolva!

Egyetlen érdeklődő sem volt kedden a győri földárverésen

a Lajta-Hanság Zrt. bérelte tíz károlyházai szántóra, így a licit elmaradt, írja a Kisalfold.hu.

Az érdektelenséget erősítheti a portál szerint, hogy a 2051-ig a cégcsoport hasznosításában lévő területekre nem lehet bérleti díjat emelni, a keddi parlamenti szavazás eredményeként.

Nem lett meg a kétharmad

A földforgalmi törvény módosítását ugyan elfogadták, de a módosító javaslatnak volt egy kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa, ami viszont nem ment át a parlamenten. A kétharmados többségre azért lett volna szükség, mert ez alapján a 2013 decembere előtt kötött földbérleti szerződéseknél is lehetett volna emelni a bérleti díjakat.

Kedden már licit sem volt Simicska földjeire Forrás: MTI/Kiss Dániel

Ez utóbbi pedig azért fontos, mert a Mezort-csoportba tartozó három cég – a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – által bérelt földeket 2001 óta bérlik. A Mezort-csoport összesen több mint 18 ezer hektár állami földet bérel, haszonbérleti szerződések alapján, 2051-ig. Ennek közel 80 százaléka, mintegy 14,4 ezer hektár is része annak a körülbelül 380 ezer hektár állami földnek, amit most árvereznének el.

Nem kapkodnak a földekért

Hétfőn a Lajta-Hanság tíz kisebb szántóját is megpróbálták elárverezni, de közülük csak a felére volt licit – igazi verseny pedig mindössze egyetlen szántóért alakult ki.

A Mezort vezérigazgatója, Purgai Ferenc szerint, ha az állami földek privatizációjakor most meg is vennék a földjeiket, azon sokat nem keresnének az esetleges új tulajdonosok.