Közeleg Magyarország nagy napja

Moody's hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Várható volt, hogy a Moody's javítja a magyar kilátásokat. A piacok árazása alapján az is valószínűsíthető, hogy hamarosan befektetésre ajánlott kategóriába kerül Magyarország. Arról azonban már eltérnek az elemzői vélemények, hogy az első átsorolásról szóló döntés az idén novemberben vagy csak a jövő év májusában születhet meg.
Vágólapra másolva!

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

Várható volt a Moody's döntése

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte: várható volt, hogy a Moody's javítja az ország adósságának kilátásait. A szakértő szerint

több tényező is a jövőbeli - a 2016 első felében lehetséges - felminősítést indokolja:

az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, valamint az államadósság devizaarányának csökkenése.

Javította a magyar adósbesorolás kilátásait a Moody's Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A felminősítést segítő tényezők között az elemző említette továbbá az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági arányát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programját, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP-arányos államadósságot.

Mivel ezen folyamatok várhatóan folytatódnak, a következő években további felminősítésekre is lehet számítani, így az ország adósbesorolása tovább távolodhat a "bóvli" besorolástól - fejtette ki az Suppan Gergely.

A piacok már beárazták a felminősítést

A piacok nagyrészt már beárazták a felminősítést, így annak bekövetkezése nem okoz jelentősebb árfolyammozgást. Mivel azonban egyes befektetők beruházásaiknál azt mérlegelik, hogy az ország legalább két hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában szerepeljen, ha a befektetés mellett döntenek, az adósság finanszírozása biztosabbá válhat, ez pedig némileg szűkítheti a kockázati felárakat. Mivel a

Fitch Ratings jó eséllyel november 20-án felminősítheti az ország adósbesorolását,

ha a Moody's is így dönt, akkor teljesülhet az előbb említett feltétel.

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta, hogy a kilátás javításával a Moody's követte a Fitch Ratingset, amely idén májusban - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - az addigi stabilról pozitívra javította a besorolás kilátását. Ezzel a magyar besorolás újra „igazodik a valósághoz", valamint ahhoz, amit a piac már régóta beárazott.

A Fitch két hét múlva vizsgálja fölül értékelését Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

A pénzüket kockáztató pénzügyi befektetők véleménye alapján (amelyet a kötvényhozamok, valamint a CDS-felárak is visszatükröznek)

már régóta a befektetésre ajánlott kategóriában lenne a helye Magyarországnak.

A magyar adósosztályzatok legközelebbi hitelminősítői felülvizsgálata november 20-án esedékes, ekkor a Fitch Ratings értékelheti Magyarországot, de Balatoni András ekkor még nem, majd csak 2016 tavaszán vár felminősítést.