Kilenc hónap alatt 1400 milliárd ment el a közbeszerzéseken

pénz, forint, közbeszerzés
pénz, forint
Vágólapra másolva!
Az idei első kilenc hónapban 9884 közbeszerzés volt Magyarországon, ami éves összevetésben 11,3 százalékos csökkenést jelent, és a közbeszerzések értéke is csökkent, közölte Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke egy csütörtöki szemináriumon. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint az új közbeszerzési törvény tiszta és átlátható helyzetet teremt.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzések Magyarországon hatalmas piaci potenciállal rendelkeznek, elég csak arra gondolni, hogy 2014-ben a közbeszerzési eljárások összesített értéke elérte a 2136 milliárd forintot, a beszerzések száma pedig a 14 197 darabot, mondta Rigó Csaba Balázs az Állami Számvevőszék Jó gyakorlatok elnevezésű szemináriumán.

Ezer milliárdokról döntenek a közbeszerzési eljárásokban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A számvevőszék hírportálján olvasható beszámoló szerint 2015 első kilenc hónapjában 9884 közbeszerzés volt, ami az előző év azonos időszakához képest 11,3 százalékos csökkenés, míg az összértéket tekintve 2015 első kilenc hónapja 1422 milliárd forintos értéket hozott, ami 12,1 százalékos csökkenésnek felel meg.

Bár a statisztikák egyelőre visszaesést jeleznek, az uniós források elszámolása miatt ezek az értékek év végére kiegyenlítődnek majd, vagyis az idei év összességében a tavalyihoz hasonló képet mutat majd, mondta Rigó Csaba Balázs.

Tiszta és átlátható

A november elsején hatályba lépett új közbeszerzési törvény fair, tiszta és átlátható helyzetet teremt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint. Mint mondta, az új törvény elsődleges célja az volt, hogy a korábbinál több lehetőséget biztosítson a kis- és középvállalkozásoknak.

A közpénzek jelentősége felértékelődött a gazdaságfejlesztésben

és minden európai állam arra törekszik, hogy olyan szabályozást működtessen, amely megfelel az uniós normáknak, de lehetőség szerint a helyi szereplőket támogatja, mondta az államtitkár.