A harmadával csökkenhet a jegybanki devizatartalék

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A jegybanki devizatartalékok 2017 végére a mostani szintről akár 10 milliárd euróval, 22 milliárd euróra is mérséklődhetnek, jelentette be Hoffmann Mihály, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a jegybank szakmai háttérbeszélgetésén.
Vágólapra másolva!

A 2017 végére tervezett devizatartalék nagysága továbbra is biztonságos szintet jelent majd az országnak, mondta a jegybank igazgatója. Szerinte a folyamat révén az ország rövid futamidejű külső adóssága is csökkenni fog.

A jegybanki devizatartalékok és a bankrendszer forintlikviditásáról tartott tájékoztatón Kuti Zsolt igazgató és Kolozsi Pál főosztályvezető elmondták: a devizatartalékok csökkentését több jegybanki program is segíti, így többek között az MNB önfinanszírozási programja, a lakossági devizahitelek kivezetése, az úgynevezett deviza nhp, vagyis a növekedési hitelprogram kivezetési szakaszában elérhető 300 milliárd forintos összegű kombinált forinthitel.

magyar nemzeti bank Fotó: Bielik István - Origo

Hoffmann Mihály szerint a lakossági devizahitelek kivezetése során a bankrendszer rövid lejáratú külső forrásokat fizet vissza, míg az MNB devizakötvény vásárlási programja a rövid futamidejű külső adósságot csökkenti.

Semmi sem indokolja

Az igazgató közölte, hogy a tartalékok szintjének az úgynevezett a Guidotti-szabálynak kell megfelelnie, azaz a rövid lejáratú külső adósság határozza meg a devizatartalékok szintjét. Hoffmann Mihály hangsúlyozta: a mostani helyzet alapján bőséges a tartalék-megfelelés, ezért sem az esetleges sérülékenység, sem a ráfordított költségek szempontjából nem indokolt a jelenlegi magas mértéken tartani a devizatartalékokat.

– mondta Hoffmann Mihály.