Szabadulnak a német állampapíroktól a kínaiak

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
A kínai vezetés elkezdett kitárazni a náluk lévő német állampapírokból, de ez mégsem adott okot a pánikra, hisz az Európai Központi Banknak a kiárusítás épp kapóra jött, ugyanis kifogyóban volt a felvásárolható magas minősítésű értékpapírokból.
Vágólapra másolva!

Míg az ázsiai ország saját gazdasága gatyába rázásához szabadít fel tőkét a német kötvényeinek eladásából, addig az EKB a feltörekvő piaci kitettségét próbálja csökkenteni – írja a Financial Times. A jegybank idén márciusban kezdett bele közel 1100 ezermilliárd eurót kitevő eszközvásárlási programjába, mely során minden egyes hónapban 60 milliárd euró értékben vásárol az euróövezeti tagállamok kötvényeiből egészen 2016 szeptemberéig.

Jó az időzítés

Egyre nagyobb volt az aggodalom, vajon a német Bundesbank tud-e elég német államkötvényt vásárolni az EKB eszközvásárlási programja keretében, ugyanis a március óta érvényben lévő QE-programba beletartozik a német jegybank 10 milliárd eurós havi vásárlása is. A német állam azonban egyre kevesebb állampapírt bocsát ki, így nehezebb igazi tételt találni a piacon, azaz egyre kisebb a likviditás. Így a kínai kitárazása épp kapóra jött.

– mondta a Eswar Prasad, a Cornwell University közgazdásza.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Daniel Roland

Mindeközben Kínában

A kínai devizatartalék a tavaly júniusi 4 ezermilliárd dollárról 2015. szeptember végére 3,5 milliárd dollárra (az éves magyar GDP 27-szerese!) csappant. A gazdaság vészes lassulása és a kínai fizetőeszköz többszöri leértékelése miatti aggodalom egyre inkább kifelé hajtja a tőkét az ázsiai országból. A jüan augusztus 11-i leértékelése kisebb pánikot indított el a pénzpiacon.

A kínai vezetés a könnyen értékesíthető kötvényállományától szabadul, az így befolyó összegből pedig próbálja orvosolni a lassuló gazdaság bajait. Kínának közel 200 milliárd dollárnyi forrást kell előteremtenie, amihez

első körben az amerikai állampapírjait áldozta be.

Vissza amerikai kézbe

Kína hiába kezdett nagyobb amerikai állampapír eladásokba, soha nem látott vételi érdeklődést látni az amerikai alapkezelők, sőt a lakosság részéről is a kötvények iránt, melynek köszönhetően 2012 óta első alkalommal mértek részesedés növekedést a közel 13 ezermilliárd dollárnyi amerikai állampapírpiacon.

Az amerikai alapkezelők az idei aukciókon értékesített 1,6 ezermilliárd dollárnyi amerikai állampapírok 42 százalékát vásárolták meg, ez pedig a pénzügyi válság kirobbanása óta a legnagyobb mértékű kereslet, meghaladva a 2011-es 18 százalékos amerikai felvásárlási rohamot. Összesen közel 4,3 ezermilliárd dollárnyi amerikai állampapír van jelenleg amerikai kézben.

Kínának közel 200 milliárd dollárnyi forrást kell előteremtenie, hogy a gazdaság újra erőre kapjon. Forrás: ChinaFotoPress via Getty Images/2015 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Csak találgatni lehet

– mondta Tao Wang, a UBS kínai közgazdásza. Az ázsiai ország becslések szerint 1,4 ezer milliárd dollárnyi - az éves magyar GDP tízszerese - amerikai kötvényt tart a kezében, de a mostani eladásoknak köszönhetően csökkent a részesedése, amire 2001 óta nem volt példa. Ehhez jön hozzá 800 milliárd dollárnyi értékpapír-állomány, amiket főleg európai államoktól és Japántól vásárolt. A maradékot vállalati papírok teszik ki.