Drága mentőakciót folytatott a kínai állam

jüan yuan Kína deviza
TO GO WITH STORY China-economy-forex,FOCUS BY KELLY OLSEN This picture taken on August 17, 2012 shows a Chinese bank staff member counting stacks of 100-yuan notes at a bank in Huaibei, east China's Anhui province. China's currency is facing strong downward pressure this year as the country's once surging growth rates slow amid a stalling global economy and signs of capital flight after years of inflows. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Igen komoly részvényállomány landolt a kínai állam zsebében, miután a nyári piaci zuhanás miatt közbelépett, hogy támaszt adjon a zuhanó árfolyamoknak, sőt újra felfelé tornázza az árakat. Ez sikeres is volt, de jelenleg az állami intézmények tartják a teljes kínai részvényállomány legalább 6 százalékát.
Vágólapra másolva!

A kínai mentőalapok szerepe az volt, hogy részvényeket vásároljanak, amikor nyáron a kínai piac hatalmas zuhanásnak indult. Noha az augusztus végi mélypont óta 28 százalékot emelkedő Shanghai Composite Index azt mutatja, hogy az akció sikeres volt, ezzel együtt

több mint 4 200 milliárd dollár értékű papír landolt a kínai államnál

– írja a Financial Times.

A két vezető állami intézmény, amely részt vett a mentésben, komolyan növelte a részesedését a sanghaji és a sencseni tőzsdén. Miközben június végén még csak 4,6 százalékát birtokolták az összes A típusú részvénynek, addig ez az arány három hónappal később már 5,6 százalékra emelkedett.

Az adatokat egyébként a vállalatok negyedéves pénzügyi kimutatásaiból ismerhetjük, melyekben fel kell tüntetniük a 10 legnagyobb részvényesüket. Az állami tulajdon azonban ennél magasabb lehet, mivel egyes esetekben lehet, hogy nem fért bele a top 10-be.

A lakossági részvényvásárlás a tetőfokára hágott a nyári összeomlás előtt Forrás: AFP/Str

Felpörgött a gépezet

Jól mutatja az állam közbelépésének erejét az akció mögött álló egyik legfontosabb szereplő, a China Securities Finance Corp (CSF) állami vállalat piaci értékének változása.

Míg június végén a CSF piaci értéke 692 millió (108 millió dollár) jüan volt, addig három hónap elteltével ez 616 milliárdra emelkedett (azaz 1000-szeresére nőtt!).

A CSF az időszak végén 742 különböző részvényt tartott, míg három hónappal korábban csupán kettőt.

Az „állami csapathoz” tartozik a Central Huijin Investment is, amely részben az állami szuverén vagyonkezelő leányvállalata. Annak ellenére azonban, hogy a Huijin további részvényvásárlásokat iktatott be a harmadik negyedévben, a tartott részvényeinek piaci értéke ebben az időszakban 167 milliárd jüannal 2 ezer milliárdra csökkent, elsősorban a korábban tartott részvényeinek veszteségei miatt.

Intenzíven vásárolt a kínai blue chip részvényekből az állam Forrás: Financial Times

Mindenki beszállt

A számokat közlő Wind pénzügyi adatbázisa azonban nem tartalmazza annak a 21, főleg állami kézben lévő brókerháznak a részvényvásárlásait, melyek július elején megígérték, hogy legalább 120 milliárddal támogatják a piacokat. Augusztus végén egyébként a Bloomberg arról számolt be, hogy az értékpapír felügyelet arra kérte őket, hogy további 100 milliárdot toljanak be.

A Goldman Sachs szeptemberi becslése szerint a kínai kormány összesen 1 500 milliárd jüannal támogatta július és augusztus között, és ebben benne vannak a brókerházak vásárlásai is.

Csak úgy folytak az állami milliárdok a kínai tőzsdére Forrás: AFP

Az a bizonyos „pánik”

Augusztus végén a pénzügyi felügyelet bejelentette, hogy a CSF és a Huijin leállítaná a nagymértékű eszközvásárlásait, azonban meghatározatlan ideig fenntartaná a meglévő papírjait.

Külön érdekesség volt az események sorozatában, hogy amikor a július végi szerény emelkedés után az árak újra esni kezdtek, egy pénzügyi hírportál újságírója arról írt, hogy a „nemzeti csapat” már a kiszállási terven dolgozott. Az újságírót később letartóztatták, és az állami televízióban kért bocsánatot a „pánik- és zavarkeltésért.”

Kitartás a nehéz helyzetben is

A héten egyébként a helyi média arról számolt be kiszivárgott anyagok alapján, hogy

a felügyelet feloldotta a brókerházak részvényeladásaira vonatkozó tiltást.

Ezzel szemben a brókerházak szövetsége azt közölte, hogy a 21 tagból álló csoport nem kívánja eladásba kezdeni, amíg a Shanghai Composite el nem éri a 4 500 pontot. Az index pénteken 3 436 ponton zárt.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása az elmúlt 3 évben Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Mindemellett jelenleg a fundamentumok sem kedveznek igazán egy részvénypiaci ralinak. Az A típusú részvényekkel bíró kínai vállalatok nyereségei ugyanis 16 százalékkal estek éves alapon a harmadik negyedévben, és ebben benne van a nem pénzügyi vállalatoknál tapasztalt 37 százalékos csökkenés is. A Credit Suisse szerint ez volt a legrosszabb negyedév 2010 óta.