Csökkentik a vállalkozások adminisztrációs terheit

Vágólapra másolva!
Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei azáltal, hogy adó-, illetve vámfolyószámlájuk egységes lesz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Megszűnik 2016. január 1-jétől az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ami a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítés, könnyítés. A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is.

Törvénymódosítást javasolnak

A hatályos szabályozás szerint 2016-tól az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni. Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről. A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a "ráutaló magatartással"

a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz.

Csak annak a vállalkozásnak van teendője - korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia -, amelyik nem szeretné, hogy korábbi képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak.