Csíkszentmihályi: A jövő már elkezdődött

jövő város
Alien city, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Minden nap újraíródnak a játékszabályok köszönhetően a modern technikának és a felgyorsult világnak. Ebben a rohamosan változó környezetben kell az egyénnek folyamatosan érvényesülni és megújulni. A legfontosabb kérdés most az: hogyan lehet fenntartható a személyes és a szervezeti sikeresség?
Vágólapra másolva!

Egy intelligens világ embere

Nagyjából száz év leforgása alatt az emberiség átalakította magát és a Földet: a népesség 1 milliárdról 7 milliárdra nőtt, a születéskor várható élettartam 30-ról 70 évre emelkedett, és a városi népesség is 10 százalékról 55-re ugrott. Kenyeres István vegyészmérnök-biotechnológus, a Biopólus Intézet alapítója szerint

Egész világunkat újra kell gondolni és szervezni. A BDO Akadémia és a MAPI Konzult közös rendezvényén, a Flow, a siker evolúciója című konferencián tartott előadást a mérnök.

Új faj a városlakó ember

Az évezredes várostervezési gyakorlat, hogy a mezőgazdaságot a város melletti vidékre kiszervezték, ma már egyre kevésbé működik. A szakember szerint ennek legfőbb oka, hogy lassan összeérnek a városok, és megszűnik a hagyományos vidék.

Az egyetlen lehetőség az anyagcserekörök bezárása: vissza kell szervezni a városokba az élelmiszertermelést, víz-, anyag- és energiagazdálkodást. A városszövetségek ma a leggyorsabban növekvő gazdasági és politikai hatalmak. Ez az újvárosi anyagcsererendszer egy újfajta áramlásról szól" – mondta Kenyeres. Szerinte a neoreneszánsz embernek az integrált tudás a legnagyobb kincse. „Olyan emberek kellenek, akik képesek felismerni és megtalálni a periférián induló folyamatokat és innovációkat. Akik kilépnek a komfortzónájukból, és nem ott keresik a megoldást, ahol a lámpa fénye van".

Behálózott élet

Minden elektronikus eszköznek hálózata lesz a jövőben Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója szerint. A jövő fogyasztói trendjeiről tartott előadást a szakember. Felmérés készült arról, hogy a fogyasztóknak mik az igényeik, és mivel foglalkozik ma a technológiai iparág. Az Ericsson munkatársai készítettek egy rövid videót arról, elképzeléseik szerint milyen lesz az életünk 2030-ban.

Élet 2030-ban

Szerintetek milyen lesz az életünk 2030-ban? Ebben a videóban az Ericsson munkatársai mesélnek saját vízióikról, szerintünk inspiráló, például az, hogy a mobil technológia hogyan szünteti meg a dugókat és a baleseteket. Érdemes megnézni!

Szerző: Ericsson Magyarország, 2014. június 16.

A jövő 10 legfontosabb fogyasztói trendje:

  1. Streamelt jövő: már ma többen nézik a streamelt tartalmakat, mint a hagyományos tévét. Ennek ellenére a jövőben is lesznek közvetített televíziós tartalmak, de a csökken a jelentősségük.
  2. Segítőkész otthon: egész nap kapcsolatban lehet a tulajdonos az otthonával, a szenzorok által tudja, hogy ki mikor ér haza, és mit csinál otthon, stb.
  3. Gondolatmegosztással kommunikálni másokkal: Már most léteznek fejszenzorral irányítható drónok, tehát annyira nem is futurisztikus elképzelés, mint elsőre gondolnánk.
  4. Okospolgárok: a polgárok is egyre tudatosabbak lesznek, forgalommérő térképpel például megszűnik a dugó, az okoskütyük jelentősen átalakítják a városokat és lakóikat.
  5. Megosztáson alapuló gazdaság: bérbe és kölcsön adják az emberek azokat a javaikat, amiket nem használnak ki teljesen, például szabadidős felszerelést, üres szobát. A kényelem és a takarékosság lesz a fő szempont.
  6. Digitális pénztárca: az okostelefon átveszi a pénztárca funkcióját.
  7. Személyes adatok védelme: személyes adatunk és kommunikációnk titkosított lesz, egyre nagyobb igény, hogy ne tudja meg senki, hogy mit vásárolunk, mi érdekel minket.
  8. Hosszabb élettartam: az emberek szeretnének sokáig élni, és megnő az egészségügy szerepe. A megelőzés és a szűrések nagyobb hangsúlyt kapnak majd, az orvos a számítógépe mögül látja majd a páciense aktuális egészségügyi állapotát.
  9. Háztartási robotok: mosás, főzés, takarítás, funkcionális feladatok, és adott esetben még társaságot is nyújtanak majd a jövő háztartási robotjai.
  10. Meg fog szűnni az internet ebben a mai formájában, helyette több és nagyobb hálózat lesz. A szenzorok akkumulátora hosszú éveket bírnak majd ki töltés nélkül.

A tökéletes élményt az egyén hozza létre

Nincs az a fizetés, vagy státusz, ami jobban motiválná az embereket a munkára, mint a Flow-élmény – mondta a világhírű professzor, Csíkszentmihályi Mihály. Sokéves kutatásai mind ezt bizonyítják, legyen szó sportolókról, művészekről, üzletemberekről, vagy épp gyári munkásokról.

Ha túl nagy a kihívás, de nincs meg hozzá a szükséges készség, az szorongást okoz. Ha pedig kevés a lehetőség arra, hogy az egyén kihasználja készségei és megélje a tehetségét, az fásultságot és apátiát okoz. Ha viszont megvan az egyensúly, akkor azt érzi az ember, hogy érdemes élni és dolgozni" – emelte ki a Flow-elmélet megalkotója.

Koncentrált, nem gondol se jövőre, se múltra, megfeledkezik időről és térről, sőt saját magáról is. Nem gondol arra, siker vagy kudarc lesz, amit csinál, csak teszi a dolgát és közben nagyon jól érzi magát. Ezt az élményt szakmától függetlenül a mindennapokban is meg lehet élni.
Amelyik munkahelyen jelen van a Flow, ott:

  • lelkesebben dolgoznak az emberek
  • sokkal kevesebb a hiányzás
  • ritkábban keresnek másik állást.

A professzor arra is kitért, hogy a fentiek mellett a pontos célok, és a kezdeti visszajelzések is nagyon fontosak. Az emberek boldogan dolgoznak, ha tudják, hogy amit csinálnak az jó, segíti az embereket és hasznos a társadalomnak – összegezte Csíkszentmihályi.