Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Adózni kötelező, bulizni muszáj

céges koccintás
Hosszú és kemény a felkészülés, mielőtt van mit ünnepelni
Vágólapra másolva!
A legtöbb vállalkozó azt gondolja, hogy az év vége felé csak a hatósági típusú feladatok elvégzésével kell foglalkozni. Ezek persze az elsődlegesek, hiszen elmulasztásuk komoly bírságokkal jár.  Az év lezárása azonban nem ennyit jelent egy cégnek: értékelni, ünnepelni és tervezni kell.
Vágólapra másolva!
A közös sikerek megünneplésére is alkalmat kell keríteni Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Az éves teljesítmény értékelése

A vállalatvezetők többsége évközben nem szán időt és energiát arra, hogy elemezze és értékelje a cég teljesítményét. Érdemes legalább az év végén komolyan foglalkozni ezzel: akár egy családi vállalkozás esetében is ajánlott átgondolni, hogy honnan hová jutott a cég az elmúlt évben, megvalósultak-e a kitűzött célok, tervek. Ha nem is formálisan jelenik meg mindez,

fontos a jól teljesítő és a fejlesztendő területek meghatározása.

Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég ügyvezető partnere szerint nemcsak gazdasági szempontokra kell ilyenkor koncentrálni, hanem olyan területekre is, mint az ügyfélszerzés, az informatikai fejlesztések vagy új szolgáltatások bevezetése. Innen már csak egy lépés a következő év megtervezése, új üzleti célok kitűzése, de vannak más teendők is, amelyek még inkább az elmúlt évre fókuszálnak.

Mindenkinek kell visszacsatolás

Az értékelésbe nemcsak a vállalat egészének működése tartozik bele, hanem az egyes csapatoké és egyéneké is. Az év lezárása kiváló alkalom arra, hogy minden munkatárs kapjon visszacsatolást, miközben fontos, hogy kétoldalú legyen az értékelés. Ha nem is minden munkatárssal, de

legalább a kulcsemberekkel érdemes leülni egy hosszabb beszélgetésre,

kikérni a véleményüket a cég működésével és a vezetéssel kapcsolatban. Az újévben nagyban fellendítheti a kollégák, alkalmazottak motivációját, ha elmondhatják véleményüket arról, hogy például a jelenlegi eszközrendszert megfelelőnek érzik-e az elvárt teljesítmény eléréséhez, illetve hogy mely területeken szeretnének fejlődni.

Ünnepeljük meg magunkat

Bodnár Viktória szerint a vállalkozók többsége súlyos kudarcként éli meg a sikertelenséget, ha pedig valami jól sikerül, azt szinte természetesnek tekintik.

Nem szabad megfeledkezni a jó eredmények megünnepléséről. A sikerek elismerése sokkal hatékonyabb motivációs eszköz, mint például a büntetés kilátásba helyezése” – véli a szakértő. A közösen elért sikerek megünneplésére kiváló alkalom egy céges vacsora vagy buli. Fontos, hogy ne kizárólag arról szóljon az összejövetel, hogy karácsony van: a cég teljesítményének megünneplése, a közös öröm se maradjon el.

A havi és negyedéves bevallások mellett más is vár a cégekre év végén Forrás: Nagy Attila [origo]

A hatósági teendőket se felejtsük

A fentiek mellett olyan teendőik is vannak a vállalkozásoknak, amelyeket a hatóságok írnak elő, és elmulasztásuk komoly bírságot jelenthet. A szokásos havi és negyedéves bevallásokat is el kell készíteni, de az év végi zárás ezen a téren is többletfeladatokkal jár.

A legfontosabb információ, amit ehhez tudni kell, egy határidő: december 20.

A legtöbb, 100 millió forintos árbevételi küszöbértéket átlépő vállalkozásnak három adónemmel kapcsolatban van úgynevezett feltöltési kötelezettsége:

  • iparűzési adó
  • társasági adó
  • innovációs járulék

Nótáros Éva, az Erna Evans Számviteli Tanácsadó cég szakértője szerint ez azt jelenti, hogy a cégeknek meg kell becsülniük az éves árbevételüket, a költségek szintjét, a várható eredményt, és ezek alapján az fizetendő éves adóik mértékét.

December 20-áig az évközi előlegek által fel nem töltött

várható adókat be kell vallani és be is kell fizetni.

Benne van a pakliban, hogy nem sikerül pontosan a becslés, a NAV azonban csak 90 százalék alatti feltöltések esetén büntet: a mulasztási bírság összege azonban a fel nem töltött összeg 20 százaléka. Bizonytalanság esetén megoldás lehet, hogy a vállalkozás túlfizet (többet a saccolt összegnél), de fontos tudni, hogy csak a következő évben, május 31. után igényelheti vissza a túlfizetés összegét.

Az év végi zárásra való felkészülésnél ajánlott még az éves adónemek számba vétele mellett

átgondolni az igénybe vehető adókedvezményeket.

Célszerű továbbá a könyvviteli zárási folyamatokból előre hozni amit csak lehet annak érdekében, hogy a záráskori terhelést a lehető leghosszabb időre lehessen nyújtani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről