Indulhat a bankok harca a vállalkozásokért

ambition animal likeness aspiration banking CITY clerk business office worker BUSINESSWOMAN businesspeople concealment creativity CURRENCY money darkness enjoyment pleasure amusement fun female FINANCE fortune wealth full length future glowing growing up
Businesswoman light painting glowing piggy bank symbol on city street at night
Vágólapra másolva!
A szolgáltatások költségének alakulása, a személyes kapcsolatok , a bank hírneve és a hitelezési feltételek alakulása a legfontosabb szempontok a vállalkozásoknak a bankválasztás során. A pénzintézetek kedvezményes ajánlatokkal, valamint a számlatermékekhez kapcsolódó pénzügyi megoldásokkal tudják leghatékonyabban kiszolgálni a piaci igényeket.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás költsége a döntő

Továbbra is a szolgáltatások költsége az elsődleges szempont a vállalkozásoknak, amikor új pénzügyi partnert keresnek maguknak.

Szintén nagyon fontos a személyes kapcsolatok megléte,

a kiválasztott bank hírneve és megítélése, valamint a hitelezési feltételek alakulása – derült ki a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet elemzéséből. Ezután a bank társadalmi, szponzorációs tevékenysége, a tulajdonosi háttere, és a legközelebbi bankfiók elhelyezkedése következik.

A megkérdezett vállalkozások az előre megadott válaszlehetőségeken kívül is elmondhatták saját szempontjaikat, amelyek alapján megítélnek egy bankot. Ennek kapcsán legtöbben az ügyintézés segítőkészségét, rugalmasságát, személyre szabottságát, gyorsaságát, az internetbank meglétét és jól használhatóságát, a bank megbízhatóságát és korrektségét jelölték meg fontos elvárásként.

Továbbra is a szolgáltatások költsége az elsődleges szempont a vállalkozásoknak Forrás: Cultura Creative/J J D

Nő a hajlandóság a bankváltásra

A cégek eltérő mérete és az általuk megjelölt szempontok között nem volt jellemző összefüggés. Ugyanakkor a vizsgálat rámutatott, hogy például a hitelezési feltételek alakulása, valamint a személyes kapcsolatok megléte különösen a közepes méretű vállalkozások számára fontosnak bizonyult.

Abban pedig, hogy az új pénzügyi partnert kereső cégek végül kit választanak, minden eddiginél nagyobb szerep jut a banki számlatermékek kondícióinak, valamint az értékesítési kampányok során megjelenő kedvezményes ajánlatoknak” – fejtette ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezetője.

A kkv speciális eszközöket igényelnek

A bankválasztás kapcsán nem lehet eltekinteni attól, hogy a magyar kkv-szektor – ezen belül is főként a kisvállalati kör – még mindig alultőkésített, ezért az érintetteknek további segítségre van szükségük ahhoz, hogy a megnyíló üzleti, illetve EU-támogatási lehetőségekkel ténylegesen élni tudjanak. "Újabb és újabb eszközök kellenek, amelyekkel a kis- és középvállalkozások speciális igényei is kielégíthetőek.

A vállalati finanszírozás élénkítésében az eddigieknél nagyobb szerep juthat a bankok saját pénzügyi és hitelkonstrukcióinak is”

– fogalmazott Csonka.

Éppen ezért a szakember szerint a bankválasztás során a vállalkozások többsége arra is kíváncsi, hogy a kiválasztott számlakonstrukcióhoz párosul-e olyan folyószámlahitel-konstrukció, amelynek igénybevételével az érintettek rugalmas, szabadon lehívható és felhasználható; vagy akár a szerződéses határidőn belül, a keretösszeg erejéig, többször is igénybe vehető, tárgyi fedezet nélküli kölcsönhöz juthatnak hozzá.