Változatlan szinten tartották a magyar alapkamatot

bankjegy, 20000, húszezres
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta az alapkamat 1,35 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. 
Vágólapra másolva!

Az elemzők is kamattartásra számítottak, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György MNB-elnök bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Az Equilor reggeli hírlevele szerint az elmúlt hónapban több, kötvény és forintpiacot is megmozgató döntést az MNB nem az ülést követően tett közzé, ezért a délután 3 órakor megjelenő közleményben most újdonságokra nem számítanak. Korábbi interjúk szerint november közepén tudhatunk meg újabb információkat a banki hitelezés fellendítésével és az NHP program kivezetésével kapcsolatban, amelyet részben várhatóan a Garanciaalap válthat fel. Az intézkedéscsomagban számítunk olyan lépésekre is, amely a pénzintézeteket a továbbiakban is az állampapírpiacra terelik.

Az MNB alapkamatának alakulása 2011 óta Forrás: MNB, Investor.hu

Minden az infláción múlik

A közlemény megemlítheti, hogy az inflációs kockázatok ismét lefelé mutatnak. Szeptemberben a várt 0,1 százalék helyett átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Ez az inflációs adat még nem ad okot aggodalomra, hisz a vártnál nagyobb esést az üzemanyagárak és szezonális élelmiszerek okozták (a maginfláció 1,3%-ra emelkedett), a nagy kérdés, hogy elindul-e a refláció novemberben, amikor kikerülnek a bázishatások - írja a kamatdöntés utáni közleményében az Equilor.

Az Erste elemzői szerint is nyomott maradhat az infláció a következő hónapokban. Barczel Vivien és Ürmössy Gergely várakozása szerint folyamatosan emelkedve érheti el decemberbe akár a 1,5%-ot, mellyel együtt az éves átlagos infláció 0% körül alakulhat. Ahogy arról a jegybanki közleményben is írtak,

a 3 százalékos inflációs célt csak 2017 második felében érhetjük el.

Ha a jelenlegi eurózónás importált trendek nem javulnak és nem lesz jelentős felpattanás az olajárban, akkor a decemberi Inflációs jelentős meglepetést okozhat a piacon. Ha a 2016-os és 17-es inflációs prognózisokat alacsonyan határozzák meg, újabb kamatcsökkentési spekuláció indulhat meg. Bár az EKB lazítása folytatódik 2016 végéig, a szigorítási ciklus megindulhat a közeljövőben az Egyesült Államokban, nehéz helyzet elé állítva a Monetáris Tanácsot.

Nincs forintreakció

A forint érdemben nem reagált a várakozásoknak megfelelő döntésre, jelenleg is 310,20-as árfolyam körül jegyzik a hazai fizetőeszközt az euróval szemben.

Az EURHUF órás bontású grafikonja az elmúlt 2 hétben Forrás: Investing.com