A ruhapiac a kereskedelem akcióhőse

Vágólapra másolva!
Idén a KSH adatai szerint máris több mint 10 százalékkal többet költöttek ruhára a családok, mint tavaly, Európában mégis sereghajtók vagyunk.
Vágólapra másolva!

Július végéig 270 milliárd forintot hagytak a vásárlók a ruhaboltokban és az áruházakban, ami közel 30 milliárd forinttal több az egy évvel korábbi ruhaköltekezésnél, írja bejegyzésében a blokkk.com. 2015-ben a ruhapiac bizonyára jócskán túllépi az 500 milliárdos bűvös határt. Jelen vannak nálunk a világ vezető márkái, több mint 20 ezer ruhás értékesítőhely között válogathatunk. A hagyományos butikok nagy része megmaradt a piacon, a lépcsőházak, kapualjak, bérház udvarok tenyérnyi shoppingfoltjai viszont lassan eltűnnek.

A ruhaüzletek száma a forgalom növekedésével szemben 2-3 ezerrel csökkent az elmúlt években. Sokat vásárolunk webshopokban, de erről pontos adat kevés van.

Mi a helyzet a turkálókkal?

A KSH adatai szerint az elmúlt években a használt cikk üzletek száma hat és fél ezerről hét és fél ezerre fölé ugrott, de 2013-14-ben hétezer alá csúszott vissza a számuk. A hivatalos adatok szerint harminc milliárdot hagynak ott a családok a használt boltokban évente.

Európa: utolsók vagyunk

Magyarországon a családok fogyasztási kiadása 15-16 ezer milliárd forint, ennek 3 százalékát fordítjuk az öltözködésünkre, írja a blokkk.com. Ez az arány két évtizeddel ezelőtt harmadával nagyobb volt, tehát e tekintetben csak romlott a ruházkodás helyzete nemzetközi összehasonlításban. Észtország, Litvánia és a divatnagyhatalom Olaszország kétszer ennyit áldoz a divatra, sőt Albánia és Macedónia is előttünk járnak.blokk