Rétvári: Nem voltak megfelelők a devizahitelesek pénzügyi ismeretei

Vágólapra másolva!
Tovább kell növelni a pénzügyi ismeretek oktatási köznevelésben Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint, a folyamatba bankokat is bevonnak.
Vágólapra másolva!

"Gazdasági jellegű döntéseket ma már minden felnőtt embernek hoznia kell" - fogalmazott Rétvári Bence, példaként említve a devizahitelesek ügyét, vagy a 2008-9-es gazdasági válságot, amelyek szerinte azt mutatták, hogy sokan sajnos nem megfelelő pénzügyi ismeretek mellett hozták meg a pénzügyi döntéseiket, és ez akár tíz-húsz évre is anyagi nehézségeket okozott a családjuk gazdálkodásában vagy az egyéni gazdálkodásukban.

Online verseny iskoláknak

Rétvári elmondta, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a TakarékBank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével - immár harmadik alkalommal az országos középiskolai pénzügyi-gazdasági versenyt,

a PénzSztár vetélkedőt, amelynek fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását,

fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.

A verseny próbajátékát október 6-án tartották, az első online fordulóra október 8-án, a második október 15-én lesz, majd ezt követik a megyei selejtezők. A rendezvénysorozat keretében szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatnak az általános és középiskolások a pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokkal. A versenyre eddig közel 90 ezer diákot neveztek az iskolák.

Új tantárgy indulhat

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a 2013-ban hatályba lépett Nemzeti Alaptantervvel a 7-12. évfolyamok számára megnyílt a lehetőség arra, hogy a diákok a tanórákon pénzügyi és vállalkozási ismeretekhez jussanak.

Társadalmi, állampolgári és gazdasági kultúra tantárgy

keretében jelenik meg a pénzügyi és gazdasági kultúra oktatása, mind az 5-8., mind a 9-12. évfolyamon.

Ennek keretében a tanulók megismerkedhetnek a többek között a pénzintézeteket, vállalkozói alapismereteket, az állam gazdasági szerepvállalását bemutató, a családi költségvetésére vonatkozó, valamint a vállalkozások világával is foglalkozó területekkel. Mindezeken felül az iskoláknak lehetősége van arra, hogy a szabad órakeret terhére választható jelleggel oktassák ezeket az ismereteket akár egy olyan kerettanterv formájában is, mint a Pénzügyi és gazdasági kultúra a 7-10. évfolyam számára, az Etikus vállalkozói ismeretek a 11-12. évfolyam számára vagy a Közgazdasági és pénzügyi alapismeretek a 11-12. évfolyam számára - közölte Rétvári Bence.