Ezért csalódtak nagyot a kormányban a quaestorosok

"Szégyelld magad, Orbán" tüntetés  Juhász Péter szervezésében 
2015 szeptember 13. 
quaestor
"Szégyelld magad, Orbán" tüntetés Juhász Péter szervezésében 2015 szeptember 13.
Vágólapra másolva!
Bár a Quaestor-kötvényesek kártalanításának első szakasza lezárult, az eddigi kifizetések alapján minden Quaestor-befektető bukott valamennyit, a kisebbek is. A nagyobb befektetőknél pedig ez az összeg az Origo számításai alapján átlagosan több mint 15 millió forint. A Befektető-védelmi Alap által az eddigi kifizetésekről közzétett adatokból az is kiderül, mennyi pénzre várnak még a károsultak. Ez utóbbi követeléseket a Quaestor-törvény alapján fizetnék vissza, amely teljes kártalanítást ígért, a jogszabály végrehajtása azonban egyelőre késik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn nyilvánosságra hozta a Befektető-védelmi Alap (Beva), hogy mekkora kifizetést teljesített a Quaestor-károsultaknak. Ez még nem a teljes kártalanítás, amit a kormány ígért, hanem csak a fiktív kötvények utáni kifizetések, amit az alap a saját szabályai szerint teljesített.

A fiktív kötvénynek kell örülni

A Quaestor-törvény teljes kártalanítást ígért 30 millió forintig.

Ennél nagyobb megtakarítása a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja szerint 802 ügyfélnek volt. De mivel a kormány úgy döntött, hogy nem hajtja végre a törvényt, amíg az Alkotmánybíróság nem vizsgálja azt felül, a károsultak nem ezt a kártalanítást kapták meg: a Beva saját hatáskörében és saját szabályai szerint fizetett nekik.

Quaestor-károsultak tartottak ülősztrájkot október 8-án az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt Budapesten Forrás: MTI/Marjai János

A Beva olyan esetben kártalaníthat, ha valamilyen csalás áldozatai lettek tagjai ügyfelei. Ebből eredően csak a fiktív (tehát a nem szabályosan, megfelelő engedéllyel kibocsátott) kötvények után fizet. A valós kötvényekre ezek szerint a szabályok szerint nincs védelem, mert azok értékvesztése része a normál befektetői kockázatnak, ahogyan más vállalati kötvények esetén is.

A Quaestor-kötvények egyes sorozataiban a fiktív vagy hiányzó kötvények aránya Forrás: PSFN

Az alap a most közzétett számok szerint összesen 85,5 milliárd forintot fizetett ki, ami csak kis része a teljes, 212 milliárd forintos kötvényállománynak. Ebből 154 milliárd forintnyi volt fiktív, ám ennek nagy részét sem kapták vissza a károsultak.

Kapcsolódó dokumentumokA Beva jelentése a kifizetésekrőlhttp://www.quaestor-karrendezes.bva.hu/hu/kezdolap

A Beva csak 6 millióig kártalanít

Azért maradhatott ennyi vesztesége a károsultaknak, mert a Beva csak 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig fizeti vissza a károsultak pénzét. Ráadásul csak 1 millió forintig 100 százalékos a kártalanítás, 1 millió forint felett csak a pénz 90 százaléka jár vissza.

A Beva kifizetéseinek megoszlása Forrás: Beva

Feltételezve, hogy minden ügyfélcsoportnál azonos arányban voltak fiktív kötvények, megnéztük, hogy mennyi pénzt várnak még vissza a Quaestor-ügyfelek. A szabályok miatt a Quaestor-törvény végrehajtásáig mindenki bukott valamennyit, hiszen még az 1 millió forintnál kevesebbet befeketőnkek is volt nem fiktív (tehát a Beva-szabályok alapján a kártalanításba bevonható) kötvénye.

Alább azt ábrázoltuk, hogy mennyi pénzt várnak még vissza a Quaestor-kötvényesek, attól függően, hogy mennyi pénzt fektettek be.

A Beva kifizetései és az abból számolt Quaestor-ügyfél-követelések Forrás: Beva

A negatív tartományban látszik, hogy mennyi pénze ragadt bent az embereknek a Quaestorban, legalábbis addig, amíg nincs Quaestor-törvény. A legnagyobb kötvényesek, a 6 millió forintnál is nagyobb megtakarítással rendelkezők például átlagosan 15,5 milliót várnak még vissza, és alig több mint 6 millió forintot kaptak a Bevától. A kisebb megtakarításoknál látszik, hogy a pénzük nagyobbik részét megkapták ugyan, de még sokra várnak a károsultak.

Több demonstrációt is tartottak a károsultak, akik teljes kártalanítást követelnek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Amíg nincs Quaestor-törvény, addig ez így marad

A kormány az Alkotmánybíróság döntése utánra ígérte a törvényből következő kifizetéseket. Az viszont nem világos, hogy miért vár addig a törvény végrehajtásával, hiszen

nincs halasztó hatálya az alkotmánybírósági felülvizsgálatnak.

Azt sem lehet még tudni, honnan kap majd pénzt a kifizetésekhez az Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja, hiszen egy szövegezési hiba miatt (kimaradt a készfizető szó annál a résznél, ahol az állam kezességéről avn szó) még az MNB sem akar hitelt nyújtani az alapnak.