70 milliárdot zsebelt be az állam az OTP-én

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Lezárult a pénzintézet 14 milliós részvénypakettjének az aukciója. A közel 5 százalékos tulajdonjogot jelentő vállalati papírok átlagosan 5322 forintos árfolyamon keltek el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tőzsdei aukción értékesítette az állami tulajdonú OTP részvénycsomagot a nyilvántartási értéket közel 10 milliárd forinttal meghaladó áron - olvasható a vagyonkezelő közleményében. A tranzakció több mint 14 millió részvényt érintett.

Az aukción az ajánlatok 5222 és 5950 forintos részvényenkénti árszinten mozogtak - tudta meg a Reuters. A végül 5322 forintos záróárfolyamon értékesített pakett mintegy 75 milliárd forintos bevételt jelent a központi költségvetésnek. Az értékesítésből származó bevétel a Beruházási Alapba folyik be, amit a közlemény szerint beruházásokra és fejlesztésekre fordít a magyar állam.

Olcsó áramra kell a pénz?

Az Investor által megkérdezett elemzők közül név nélkül állította egyikőjük, hogy

az OTP-részesedés eladásából befolyó bevétel jó forrásként szolgálhat a magyar állam közműszektorbeli terjeszkedésének finanszírozásához.

Mint ismert, a gázpiac után az árampiacon is meg fog jelenni az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember elején azt mondta, tartani tudják a tervezett ütemezést, a kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett átveszik az Elmű-ÉMÁSZ egyetemes szolgáltatási üzletágát.

A korábbi értésülések szerint az elektromos hálózat és az ügyfélszolgálat átvételén túl a lakossági áramellátást biztosító üzletág is állami kézbe kerülhet, aminek értéke akár a mostani OTP-részesedés közel 80 milliárd forintos összegét is meghaladhatja. Márpedig az OTP-részvényeket gyorsan el lehet adni, más nemzeti értéktől jóval nehezebb lenne megválni.

Az OTP-részvényeket gyorsan el lehet adni. Fotó: Bielik István - Origo

Devizakötvényt is visszavásárolhat az állam

Más piaci források inkább azt sejtik, hogy az év végi bruttó adósságszint alakításával is kapcsolatban lehet a mostani OTP-részesedés eladása.

Az eladásból befolyó tízmilliárdokból a devizában kibocsátott állampapírokból is vásárolhat vissza az államkincstár,

ami szintén jól idomulna abba a stratégiába, hogy csökkenjen a külföldiek kezében lévő államadósság. A forrás pedig kimondottan jól jönne ehhez, bár az is lehet, hogy ezt csak jövőre használnák fel.

Érdemes kiemelni, hogy a teljes államadósság tekintetében ez az összeg igencsak marginális lenne, még a 0,1 százalékos szintet sem érné el. A devizakötvény visszavásárlása a bruttó államadósságot csökkenthetné, mely a második negyedéves adatok szerint jelentősen megugrott a forint euróval szembeni gyengülésének köszönhetően.