Vállalkozni Európában? Itt érdemes

ambition ARROW aspiration asset banking business chart DOCUMENT CITY clerk office worker BUSINESSWOMAN businesspeople creativity CURRENCY money darkness female FINANCE fortune wealth fulfillment success achievement full length future global glowing graph
Businesswoman light painting glowing chart with upward arrow symbol on city street at night
Vágólapra másolva!
Ha bárkit megkérdezünk, hogy hol érdemes startupot indítani Európában, szinte biztos, hogy London vagy Berlin lesz a válasz. A CNBC cikke szerint hamarosan Olaszország is felzárkózik: nagy mennyiségű kockázati tőke koncentrálódik az országba, és egyre nagyobb a nyitottság a startupok felé.
Vágólapra másolva!

Olaszország gazdasága stagnál az utóbbi három évben, egyetlen szektorban azonban egyre jobban bízhatnak a vállalkozók és a befektetők: a technológiai startupok fejlődnek. Az európai technológiai szektor fejlődésével kapcsolatban általában az Egyesült Királyságot és Németországot emlegetjük, de az utóbbi időben Olaszország is elkezdett felzárkózni.

Bíznak a startupokban

Olaszországot, Európa negyedik legnagyobb gazdaságaként erősen sújtotta a gazdasági válság. A válság egyik következménye, hogy

erősen megrendült a társadalom bizalma a nagyvállalatokban, így egyre többen nyitnak a startupok felé.

Korábban általában a nagyvállalatokat tekintették ideális munkaadónak, ma már a munkavállalók közül is egyre többen érdeklődnek a startupok iránt. Olaszország a kockázatitőke-befektetésekben is bővelkedik: az év első felében 56 millió dollár, azaz körülbelül 15 milliárd forint kockázati tőke áramlott az országba. Ez 12 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Olaszországban egyre többen nyitnak a startupok felé Forrás: Cultura Creative/J J D

Könnyű finanszírozáshoz jutni

Az olasz startup, amely eddig a legtöbbet profitál a helyzetből, a Shopfully. A felhasználók a közelben található boltok ajánlatait nézhetik meg az appal. 2010-es alapítású startupnak 13 millió felhasználója van világszerte, és több mint 200 vezető márkával és forgalmazóval működik együtt. A két nagy európai startup-központban,

Berlinben és Londonban hatalmas a verseny, Olaszországban azonban könnyű finanszírozáshoz jutni.

Nagyon jók a lehetőségek, és ezt egy egyre többen veszik észre – mondta Tony Zappala, a Shopfully-ba befektető Highland Capital partnere a CNBC-nek.

A kormány is beszáll

Az olasz startup-szcéna fejlődéséhez a kormány is nagyban hozzájárul. Az olasz nemzetgazdasági minisztérium tulajdonában lévő Invitalia nevű szervezet számos projektet finanszíroz országszerte. Nemrég indított el egy 100 millió eurós, vagyis körülbelül 31 milliárd forintos befektetést, amelynek a fele kormányzati forrás, a másik fele pedig magánbefektetőktől származik.

Domenico Arcuri, az Invitalia ügyvezető igazgatója szerint azért mindig van hová fejlődni, hiszen Olaszország nem büszkélkedhet olyan nagyszámú nemzetközi sikertörténettel, mint a Szilícium-völgy vagy London. Arcuri szerint két nagy kihívás előtt áll az ország: pénzt fektetni olasz startupokba, és

támogató környezetet kell kialakítani a vállalkozóknak.

„Pillanatnyilag ez nem az a hely, ahol annyira fantasztikus startupot indítani, mint a Szilícuim-völgyben, de határozottan haladunk előre” – mondta Arcuri a CNBC-nek.