Jobban élnek a nyugdíjasok, mint a gyerekesek

idősek házaspár nyugdíj megtakarítás
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
A munkavállalók fele szeretne dolgozni a nyugdíjazása után is. Magyarországon az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya alacsony. Az 55 évesnél idősebb férfiak 30 százaléka, a nőknek pedig 35 százaléka dolgozik. Európában a nyugdíjasok anyagi helyzete jobb, mint a többgyerekeseké.
Vágólapra másolva!

Európában elsősorban a demográfiai öregedéssel kell szembenéznünk. Amíg a Föld népességében az idős emberek aránya 10 százalék körüli, addig az EU-15 tagállamaiban meghaladja a 20 százalékot. Számítások szerint 2050-ben a 60 évesnél idősebbek az európai népesség 30-40 százalékát teszik majd ki – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai Tükör című kiadványából.

Európa öregszik

Az 1990-es évek elején Magyarországon a 60 évesnél idősebbek száma már több volt, mint a 0–14 éveseké. Jelenleg nemcsak a 60, de a 65 évesnél idősebbek száma is magasabb a 14 évesnél fiatalabbakénál, és a 65 év felettiek száma olyan gyorsan emelkedik, hogy a 2020-as években már a jóval népesebb 19 évesnél fiatalabb korosztály létszámát is meg fogja haladni.

Forrás: Thinkstock

A demográfiai változások miatt a munkaerőpiaci szektor is jelentős változások előtt áll, hiszen a társadalom öregedésével a munkaerőpiaci struktúrának is alkalmazkodnia kell az egyre öregedő és csökkenő létszámú munkaerő-állományhoz.

Alacsony az idősek foglalkoztatása

Magyarországon az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya európai összehasonlításban különösen alacsony. A munkaerő-felmérés adatai szerint az

Európai Unióban az 55–64 éves férfiaknak átlag 60 százaléka dolgozott, Magyarországon csak ennek a fele.

Az 55–64 éves magyar nők foglalkoztatási rátája 35 százalék, ez 10 százalékponttal marad el az uniós 45 százaléktól.

Oviba menni az unokákért

A munkaerőpiacról nyugdíjazással kivonuló munkaerő-állomány nem lép ki véglegesen a termelő szektorból.

A nagyszülők fontosnak tartják, hogy az unokák gondozásába besegítsenek Forrás: Thinkstock

A nyugdíjasévekre tervezett elfoglaltságok egyik legfőbb eleme a fiatalabb generációról való gondoskodás.

A nők és a férfiak 86 százaléka tervezi, hogy nyugdíjaséveiben jelentős szerepet vállal majd az unokák gondozásában, felügyeletében.

Aktív életre vágynak a nyugdíjasok

Sokan szeretnének a nyugdíj mellett is munkát vállalni. A megkérdezettek felének a nyugdíjasévekkel kapcsolatos elképzelései között szerepel, hogy életének ebben az időszakában is valamilyen formában munkát vállal. A teljes vagy részmunkaidőben visszatérni szándékozók közel kétharmada meg is valósítja ezt az elképzelését.

Megváltozik a munkaerőpiac szerkezete, egyre több idős ember vállalna munkát Forrás: AFP/Philippe Huguen

Európában a nyugdíjas férfiak 40, míg a nők 36 százalékának sikerül újra bekapcsolódnia a munkaerőpiacra.

A nyugdíjas státus nem feltétlenül jelent szegénységi kockázatot, mivel a nyugdíj biztos, állandó jövedelemnek számít.