Borús év vár a nyersanyagokra

eső, zivatar, esernyő
Vágólapra másolva!
Legutóbbi árupiaci erőjelzésében a korábban várt hordónkénti 57-ről 52 dollárra csökkentette 2015-ös olajár előrejelzését a Világbank. A kedden kiadott dokumentum szerint a továbbra is lassuló globális gazdaság, a magas tartalékok, valamint az Iránnal kapcsolatos várakozások miatt volt szükség a prognózis módosítására. Eközben továbbra is rekordokat döntenek a kitermelések.
Vágólapra másolva!

A Világbank Energiaár Indexe 17 százalékot esett a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A negyedévenként kiadott jelentés ezt elsődlegesen ezt az olajár kiújult csökkenésének tudja be melyet, a világgazdaság (különösen Kína és a feltörekvő piacok) lassuló növekedésével kapcsolatos várakozások, a bőséges kínálat, és a jövőre várt növekvő iráni export hajtott.

Az energiaárak a Világbank szerint idén átlagosan 43 százalékkal kerülhetnek lejjebb a 2014-hez képest.

Az energián kívüli nyersanyagok esetében a szervezet 5 százalékos csökkenésről számolt be a harmadik negyedévben, és a várakozásaik szerint idén összesen 14 százalékos lehet a süllyedés a tavalyi szintekhez képest.

Lejtőn lefelé

„Egy ötéves lecsúszást látunk a legtöbb nyersanyag árában, amely 2015 harmadik negyedévében is folytatódott. Az olaj és más nyersanyagok területén megfelelőek a készletek, miközben a kereslet – különösen az ipari nyersanyagok területén – gyenge, és emiatt maradnak tartósan alacsonyak az árak” – mondta John Baffes, a jelentés vezető szerzője.

Néhány hónapon belül Irán napi 0,5-0,7 millió hordóval emelheti meg az olajkitermelését. Forrás: AFP/Atta Kenare

Az El Niño hatás

A dokumentum részletesen kitér az El Niño hatására. Megjegyzik, hogy a várakozások ellenére az eddigi egyik legerősebb, az időjárási körülményeket befolyásoló El Niño nem tudott jelentős befolyást gyakorolni az árupiacokon, köszönhetően a jelentős készleteknek, illetve az időjárási jelenség és a globális, valamint hazai árak közti gyenge kapcsolatnak.

A jelentés mindazonáltal megjegyzi, hogy a súlyosan érintett országokban az El Niño okozhat lokális zavarokat a helyi élelmiszerpiacokon, de ezek nem köthetők össze a nemzetközi piacokkal.

Amikor Irán felpörög

Néhány hónapon belül Irán napi 0,5-0,7 millió hordóval emelheti meg az olajkitermelését, és ezzel akár elérheti a 2011-es (szankciók előtti) napi 3,6 millió hordós szintet is. Ezzel együtt pedig a perzsa állam azonnal elkezdheti exportálni a 40 millió hordós olajkészletéből.

Irán emellett a világ legnagyobb ismert gáztartalékával rendelkezik (globálisan 18 százalék az övé),

vagyis megvan a lehetősége, hogy hosszútávon jelentős mértékben termeljen ki és exportáljon földgázt.

Az energián kívüli nyersanyagok esetében a Világbank 5 százalékos csökkenésről számolt be. Forrás: AFP/Mark Ralston

A dokumentum kiemeli, hogy az iráni exportnövekedéssel kapcsolatos bizonytalanságok kockázati tényezőként merülnek fel az energiaárak előrejelzése során. A további árcsökkenés irányába ható kockázatok között említi még a Világbank a vártnál nagyobb OPEC-kitermelést és az amerikai palaolaj ipar produktivitásának felfutását. A csökkenő kereslet és a nagy készlete emellett további nyomást helyezhetnek az olaj árára.

Az áremelkedés irányába ható kockázatként jelenik meg emellett az amerikai palaolaj kitermelés gyorsuló csökkenése, illetve a geopolitikai események következtében csökkenő készletek.

Mínuszok mindenütt

A Világbank előrejelzése mindemellett áttekintést ad az árupiac szélesebb skálájáról is. Ebből kiderül, hogy a fémek ára 12 százalékkal esett a harmadik negyedévben, ami már a negyedik egymást követő negyedéves csökkenés, elsősorban Kína miatt. A szervezet szerint idén a fémek árai 16 százalékkal süllyedhetnek.

A nemesfémek esetében a csökkenés 7 százalékos volt a harmadik negyedévben, és

az alacsony beruházási kereslet miatt az árak valószínűleg további 8 százalékkal kerülnek még lejjebb 2015-ben.

A mezőgazdasági nyersanyagok emellett több mint 2 százalékkal lettek olcsóbbak a negyedévben, és 2015-ben 13 százalékkal csökkenhet az ár, köszönhetően a bőséges kínálatnak és a magas szintű meglévő gabonakészleteknek.

A műtrágya ára 1 százalékkal süllyedt a harmadik negyedévben, és 1 százalékkal csökkenhet 2015-re nézve, ami a gyenge kereslet és az emelkedő kínálatnak tudható be.

A mezőgazdasági nyersanyagok emellett több mint 2 százalékkal lettek olcsóbbak a negyedévben. Forrás: MTI/Oláh Tibor

Szárnyaló kínálat

A Világbank által felvázolt túlkínálati trendet erősíti, hogy a világ három legnagyobb vasérckitermelője folyamatosan növeli az amúgy is erőteljes kínálati jóllakottságot.

Szerdán a piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb bányacégének számító BHP Billiton arról számolt be, hogy a szeptemberi negyedévben éves alapon 7 százalékkal 61 millió tonnára bővült a kitermelése, és fenntartják az egész éves 247 millió tonnás célt. A második Rio Tinto emellett szintén 12 százalékos éves alapú növekedést könyvelhetett el a harmadik negyedévben, de a brazil óriás Vale is rekordszinten pörög – írja a CNBC.

Az elemzők egyébként egyre nagyobb kétkedéssel fogadják a kitermelők növekvő kínálatát, mivel a jelenlegi piacon egyesek szerint ezek a szintek elkezdhetnek a vállalatok ellen fordulni.