Nincs jogerős felmentő ítélet a Hernádi ügyben

Hernádi Zsolt; Orbán Viktor; Csányi Sándor avatás beszélget ÉPÜLET Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása lelátó megnyitó miniszterelnök politikus sportvezető SZEMÉLY Felcsút, 2014. április 21.
Orbán Viktor miniszterelnök
Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b), mellette Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. elnöke (k) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (j) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Nem mentette fel Hernádi Zsoltot a magyar bíróság a horvát INA-val kapcsolatos vesztegetési ügy kapcsán. A jogerős ítélet szerint a hazai bírói szerv nem foglalhat állást a kérdésben. Eszerint a horvátok továbbra is jogszerűen folytathatnak eljárást a Mol vezére ellen.
Vágólapra másolva!

A Mol elnök-vezérigazgatóját a horvát hatóságok azzal vádolják, hogy 2009-ben több millió euró kenőpénzt fizetett az akkori horvát miniszterelnöknek, Ivo Sanadernek. Ezért cserébe kaphatta meg a Mol az INA irányítási jogait. A magyar olajtársaság és annak vezére is többször tagadta a vádakat, és a horvát nyomozást azzal próbálták meg ellehetetleníteni, hogy idehaza folyatják le az ügyet.

Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. elnöke és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén Forrás: MTI/Beliczay László

Az Átlátszó.hu szerint azonban hiába adta hírül 2014 decemberében az MTI, hogy jogerősen felmentették Hernádi Zsoltot a vádak alól, valójában a másodfokú döntés szerint a megvesztegetés kérdésében nem dönthet a magyar hatóság, mert nem a sértett a felperes. Az erről szóló bírósági döntést ki is tették a honlapjukra.

Eszerint tehát a horvátok továbbra is folytathatják a saját eljárásukat, az nem sérti a kettős eljárás tilalmát.