Eddig minden devizahiteles pert megnyert az MNB

Devizahiteles per a bíróságon
Devizahiteles per a bíróságon
Vágólapra másolva!
A jegybank 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított áprilisban, hogy az érintett bankoknak a 2010. november 26. utáni időszakra vonatkozóan is kötelességük legyen elszámolni a fogyasztókkal.
Vágólapra másolva!

Az MNB az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztetett: a kereseteket azért indította a jegybank, hogy a bíróság megállapítsa: tisztességtelenek, ezért érvénytelenek a pénzügyi intézmények 2010. november 26-át követően közzétett általános szerződési feltételeinek (ászf) egyes előírásai, illetve a korábban közzétett ászf-ek ezt követő módosításainak egyes részei.

Ezek az előírások a forint alapú, illetve ténylegesen devizában törlesztett fogyasztói kölcsön- és lízingszerződések részei, és egyoldalú kamat-, díj- illetve költségemelést tesznek lehetővé a pénzügyi intézménynek.

Lassan vége a pereknek

A perek döntő többsége jogerősen lezárult, egy esetben van felülvizsgálati eljárás folyamatban a Kúria előtt, egy további perben az eljárást a bíróság felfüggesztette.

Két érintett pénzügyi vállalkozás a per időszakában önkéntesen alávetette magát

az adott időszakra vonatkozó elszámolási kötelezettségnek, így ezen eljárásokat a bíróság megszüntette - írta az MNB.

A bírósági döntések szerint a pénzügyi intézmények perrel érintett ászf-jei az érintett időszakra vonatkozóan is nagyobb részben tisztességtelennek, így érvénytelenek voltak - áll a jegybank közleményében.

Tájékoztatni kell a perekről az ügyfeleket

Az MNB tapasztalatai szerint a közérdekű perekben kifogásolt szerződési kikötések lényegében azonosak voltak azon kikötésekkel, amelyek tisztességtelenségét a bíróságok már korábban - a bankok által a magyar állammal szemben indított elszámolási perekben - megállapították.

Az elszámolási értesítőket - a két időszakra vonatkozóan egyben - 2015. szeptember 30-ig kellett postára adni a fogyasztóknak,

8 pénzügyi intézmény esetében azonban (az azokat érintő perek lezárultának időpontja miatt) az elszámolás későbbre tolódik. Az elszámolási értesítők részletes információin túl a közérdekű perek eredményéről és az értesítők megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket.