Mélypontra zuhant a svájci óra

Svájc óra
An employee of Japan's Mitsukoshi department store holds a 1.45 million USD jewelry wrist watch produced by Swiss jeweler Piaget for the annual world watch fair at Mitsukoshi's main store in Tokyo on August 19, 2015. The watch is decorated with 764 pieces totaling 45.6 carats baguette cut diamonds. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
A svájci óraexport 2009 óta nem látott negyedéves csökkenést élt meg az elmúlt időszakban. A szakadás oka elsősorban az erős svájci frank, illetve a kínai és hongkongi keresletcsökkenés, amely elkezdett egész Ázsiában elterjedni.
Vágólapra másolva!

A szállítmányok munkanaphatástól megtisztított értéke 7,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben – írja a Bloomberg a svájci vámhivatal keddi közleménye alapján. Az export pedig az év első kilenc hónapjában 2 százalékkal 15,8 milliárd frankra (16,5 milliárd dollár) esett – közölte a Svájci Óraipari Szövetség.

Az adat némileg beárnyékolja az idei évi kilátásokat is – mondta a kereskedelmi csoport. A Kínában és Hongkongban tapasztalható gyengülő kereslet ugyanis elkezdett terjedni olyan ázsiai országokban is, mint Szingapúr, Dél-Korea vagy Tajvan, ami egyre nagyobb nehézséget jelent az iparágnak, amely a teljes svájci export tizedét adja.

A 2008-09-es válság óta a legnagyobb negyedéves visszaesést látni a svájci óraexportban Forrás: Bloomberg, Federal Customs Administrations

Az okosórák megjelenése sem tesz jót

Ráadásul a svájci óraszektor vezetői 4 éve nem voltak ilyen pesszimisták, és egyre nő azon kisebbség, amely aggódik az okosórák terjedése miatt – derül ki a Deloitte múlt hónapban kiadott anyagából.

Az exportra egyébként nem csupán Kína és Hongkong árnya nehezedik,

melyek tavaly együtt a svájci órakivitel negyedét adták. A második legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokba is 18 százalékkal esett az export szeptemberben, ami 5 éve a legmeredekebb havi csökkenésnek számít.

Az esés legfőbb oka egyértelműen Kína és Hongkong, de Patrik Schwendimann, a zürichi Zuercher Kantonalbank elemzője szerint globális trendet látunk, mivel az emberek már nem vásárolnak annyi karórát az utazásaik során. Az elemző legnagyobb aggodalma a jövőbeni perspektíva. Vajon amit látunk, csak időszakos, vagy lesz még rosszabb is?