Nem tudnak spórolni az amerikaiak

pénz, megtakarítás, üveg
Vágólapra másolva!
Az amerikaiakról igazán elmondható, hogy a mának élnek, ha pénzügyekről van szó. Húsz százalékuknak még megtakarítási számlája sincs. Ha megszorulnak, legtöbben csak a családtagjaikra vagy a hitelfelvételre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság több mint 70 százaléka a fogyasztáson alapszik, lekörözve ezzel a fejlett világ más országait. A hitelfelvételen alapuló költekezés szinte beleivódott a társadalom hétköznapjaiba, bár a 2008-as válság ebben (is) óriási törést hozott. Azóta lehet, hogy óvatosabbakká váltak, de ettől függetlenül a lakosság közel 62 százalékának kevesebb mint ezer dollárnyi (276 ezer forint) megtakarítása van, 21 százalékának nincs megtakarítási számlája, derül ki a több mint ötezer felnőtt lakos megkérdezésével készített felmérésből.

Hitelből élnek

Ha szorult pénzügyi helyzetbe kerülnének, az amerikai lakosok 26 százaléka kiadásainak megnyirbálásából igyekezne plusz bevételhez jutni. Családtagokhoz és barátokhoz 16 százalékuk fordulna kölcsönért, 12 százalékuk pedig hitelkártyát igényelne - írja a MarketWatch. Cameron Huddleston, pénzügyi tanácsadó kimondottan aggasztónak tartja, hogy

vészhelyzetben hitelre vagy a családtagjaikra hagyatkozhatnak.

A megtakarítási számlával rendelkezők 29 százalékának van 1000 dollár feletti összege. Tízezer dollárnál magasabb megtakarítással 14 százalékuk rendelkezik. Az emberek kilenc százaléka pedig mindössze annyi pénzhez jut, hogy kifizesse a számláit és bevásároljon. A megkérdezettek 57 százaléka arra panaszkodott, hogy a pénzügyi világválság idején élte fel a megtakarításait.

amerikai szeniorok körében a 30 százalékot sem éri a pénzt felhalmozók aránya. Forrás: © Mike Blake / Reuters

Mának élő idősek

Életkoronként is eltérések tapasztalhatók az amerikaiak megtakarítási szokásaiban. Míg a 35 és 54 évesek 31 százaléka takarít meg, addig a 18 és 34 évesek között ez az arány már csak 29 százalék. A hazánkban megszokott takarékoskodó idősebb korosztállyal szemben az amerikai szeniorok körében a 30 százalékot sem éri a pénzt felhalmozók aránya.

Az 55 és 64 évesek 28 százaléka rendelkezik félretett pénzzel, míg a 65 felettieknek csupán 20 százaléka.

A magyarok a nyugdíjra gyűjtenek

Itthon nemtől függetlenül az általános tartalék tartása szerepel, mint legfontosabb megtakarítási cél. A magyar nőknél a nyugdíjtartalék szerepel a második helyen, míg a gyermekek jövőjének támogatása csupán a harmadik a sorban. Ezzel szemben a férfiaknál a gyermekek útnak indítása a második legfontosabb megtakarítási cél, és csak ezt követően gondolnak a nyugdíjra.