Lázár: Nincs szükség holt vagyonra

Lázár János
Budapest, 2015. október 29. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. október 29-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Lázár János miniszter megerősítette, hogy az OTP-részvények eladása mögött valóban a magyar állam áll, az értékesítésből befolyó pénzeket pedig beruházásokra kívánja fordítani a kormány. Korábbi piaci értesüléseink szerint akár a közműszektorban terjeszkedne tovább az állam.
Vágólapra másolva!

Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket. A befolyó pénzt beruházásokra fordítanák - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A bankrészvény tegnapi 5670 forintos záróára alapján a több mint 14 millió darabnyi Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló részvénycsomag értéke 80 milliárd forint lehet.

Miért pont most?

Azt is megkérdezték Lázár Jánostól, hogy az OTP-részvénycsomag eladása hogyan illeszkedik abba a kormányzati célkitűzésbe, hogy a magyar bankrendszer minimum 50 százaléka magyar nemzeti tulajdonban legyen.

- felelte a miniszter, aki jelképesnek nevezte az állam részesedését az OTP-ben.

A tranzakció időzítését firtató kérdésre azt mondta: az MNV nemcsak a kezelésében lévő, üresen álló állami ingatlanokat akarja értékesíteni, hanem megvizsgálta azokat az úgynevezett holt vagyoni eszközöket is, amelyek értéket képviselnek, ám nem bevételtermelési eszközök. Ebben a sorban merült fel az OTP-pakett eladása más vagyontárgyakkal egyetemben - közölte Lázár János.

Megerősítette, hogy ha az értékesítés megvalósul, a bevétel a költségvetés beruházási alapjába kerül (MTI).

Tovább terjeszkedne az állam a közműszektorban?

Piaci szereplők szerint az állam képviseletében eljáró MNV lehet az eladói oldalon. Az Investor által megkérdezett elemzők közül név nélkül azt állította valaki, hogy

az OTP-részesedés eladásából befolyó bevétel jó forrásként szolgálhat a magyar állam közműszektorbeli terjeszkedésének finanszírozásához.

Vannak még állami tőzsdei részesedések a tarsolyban

Még a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításakor számos magyar tőzsdei cég tulajdonrésze került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz. Ilyen például az időközben jelentősen felduzzasztott Rába csomag (73 százalék) is, de ugyanúgy van részesedése a Richter, ÉMÁSZ, PannErgy és FHB cégekben is. És természetesen nem lehet megfeledkezni a legnagyobb pakettről, a stratégiai fontosságú 25 százalékos Mol-csomagról sem, amit a magyar állam rendkívül kedvezőtlen időzítéssel még 25 ezer forint környéki áron vásárolt meg az oroszoktól, az olajcég részvényeivel pedig ma 13 ezer forint alatt kereskednek a BÉT-en.