Áfacsökkentésen gondolkodik a kormány

Beindult a lakáspiac? 5 tanács, amelyet ingatlanvásárlás előtt érdemes megfogadnod!, Otthon
Vágólapra másolva!
Megtorpant az építőipar növekedése, ezért a kormány a lakásépítés további ösztönzésének lehetőségét vizsgálja: a lakáshitelezés kiterjesztése mellett a lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhat a beruházásoknak.
Vágólapra másolva!

Idén augusztusban az építőipari termelés volumene 6,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg az év első nyolc hónapjában 4,7 százalékos bővülést mértek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a korábbi hónapokban tapasztalt növekedéstől elmaradó dinamika mögött részben a tavalyi év kiemelkedő teljesítménye miatti magas bázis húzódik meg, másrészt a szerződésállomány csökkenése már előrevetítette az ágazat teljesítményének gyengülését.

A GKI építőipari bizalmi index értéke augusztus után szeptemberben is tovább javult, és a lakáspiacon bekövetkezett trendforduló némileg ellensúlyozhatja a rendelésállomány szintjét és az uniós források ciklikusságát, olvasható a tárca közleményében. A kormány mindemellett vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tartható fenn az ágazat tartós növekedése.

Az építőipart is megtolná a kisebb áfa

A lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhatna a beruházásoknak, a szaktárca most a lehetséges megvalósítás részleteit vizsgálja, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szeptember végén egy lapinterjúban.

Az alacsonyabb áfa meglökhetné az építési kedvet Forrás: Thinkstock

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület teljes mértékben egyetért azzal, hogy a lakásépítések 27 százalékos áfájának csökkentése lökést adhatna a lakásépítési beruházásoknak. Az egyesület szerint ez kilendítené az új lakások építésének piacát a jelenlegi mélypontról, és fehérítené az építőipart is.