Száguld a lakáshitelek piaca

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Mérsékelt ütemben bővült a fogyasztási hitelek piaca az első nyolc hónapban, ezzel szemben a lakáshiteleknél megugrott a kereslet. A Világgazdaság a jegybank adataira hivatkozva azt írja, hogy az egyes hiteltípusoknál emelkedtek a kamatok.
Vágólapra másolva!

A fogyasztási hitelek piaca bő 9,5 százalékkal emelkedett 2015 első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest a folyószámlahitelek nélkül, az utóbbiaknál – a hitelkártyákhoz kapcsolt keretekkel együtt – 3,63 százalékos éves csökkenést regisztrált a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A fogyasztási hitelek közül a legnagyobb, 26,8 százalékos emelkedés a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél volt. Bő egyharmadával növekedett a forintban nyújtott gépjárműhitelek kihelyezése is az első nyolc hónapban. Az áruvásárlási kölcsönöknél a kihelyezés néhány százmillió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, és a személyi kölcsönöknél is csak 1,9 százalékos bővülést regisztrált az MNB.

Megugrottak a lakáshitelek

Mindezek alapján az látszik, hogy a lakáshiteleket leszámítva – ahol több mint 41 százalékkal nőtt januártól augusztusig a piac – nem sikerült jelentős növekedést elérni a lakossági hiteleknél, igaz, a számlahiteleken túl már nem volt sehol csökkenés.

Augusztusig 41 százalékkal bővült a lakáshitelek piaca Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A kamatoknál viszont elég komoly változások vannak: az MNB által számolt átlagos ráta a személyi kölcsönöknél 0,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt, míg a gépjárműhitelek ára 2,9, a jelzáloghiteleké pedig 1,8 százalékkal csökkent.

Az áruhitelek drasztikusan drágultak az átlagkamat alapján,

amely közel 9 százalékponttal ment feljebb, írja az újság.