Kúria: A törvényes működésre kell ösztönzi a cégeket

Vágólapra másolva!
A törvénymódosítással 2016. január 1-jétől a jogalkotó markánsabb különséget tesz jó és kockázatos adózók között. Arra kell ösztönözni jövőre a hazai vállalkozásokat, hogy kövessék az adórendszer előírásait - erről beszélt a Kúria elnöke a Soproni Pénzügyi Napokon.
Vágólapra másolva!

Darák Péter a vállalkozások törvényes működésének ösztönzéséről szólva elmondta, hogy az adózás rendjéről szóló törvény módosításával 2016. január 1-től a kockázatos adózók gyakoribb és szigorúbb ellenőrzések alá fognak esni, addig

a jó adózók adminisztratív előnyökhöz jutnak.

Példaként hozta fel, hogy bizonyos jogosultságok igazolása számukra könnyebbé fog válni.

Csökken a feketegazdaság

Magyarországon jelentős mértékű a feketegazdaság, az Eurostat adatai szerint 2003 és 2013 között a bruttó hazai termék mintegy 22-25 százalékát tette ki, amely azonban csökkenő tendenciát mutatott. Ez köszönhető annak is, hogy lényegesen nagyobb számban folynak büntetőeljárások a költségvetési érdek védelmében, az adóhatóság kiterjedtebben használja nyomozati jogkörét - tette hozzá.

Csak egy százalék törvénytelen

Hegedűs Mihály, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara ellenőrzési bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a brókerbotrányok miatt

megingott a bizalom a könyvvizsgálói munkában,

ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen jelentésnél az adatokat a cégek vezetői szolgáltatják. Hozzátette: ezek a törvénytelenségek a munka egy százalékát adják, a maradék 99 százalékban jól végzik munkájukat a könyvvizsgálók.