A szoftverek bérlése lendítheti fel a cégek IT-beruházásait

ipad ios8
A felhasználók mintegy fele már átváltott az új szoftverre
Vágólapra másolva!
Az IT-eszközpark-beruházások terén jelentős növekedés várható, ám visszaesőben a készpénzes finanszírozási megoldás, helyét egyre inkább az EU-s támogatások és a bérlet veszi át. Idén második alkalommal készült felmérés a hazai kkv-k és nagyvállalatok körében, amely a hazai IT-piac dinamikáját és finanszírozási hátterét vizsgálja. 
Vágólapra másolva!

A hazai kkv-k és nagyvállalatok kevéssel több mint 28 százaléka 2-4 évente, közel 34 százalék 4-8 évente hajt végre jelentős IT-eszközpark frissítést, míg 23,1 százalék ad hoc módon, ahogy éppen szükség van rá – derül ki az IT-eszközök bérbeadására szakosodott Rentaserver Kft. második, 120 céget megkérdező telefonos felméréséből.

Nő a hajlandóság az IT-beruházásokra

A megkérdezett kkv-k a korábbiaknál nagyobb hajlandóságot mutatnak az IT-beruházások növelésére. Míg 2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 százaléka vélte úgy, hogy 2015-ben IT-beruházásaik stagnálni fognak, 2016-ra már csak közel 60 százalék adott ilyen választ, több mint 28 százalék kismértékű, 7,4 százalék jelentős mértékű növelést tervez.

A Rentaserver tavaly két mutatót is megalkotott, ezek közül egyik a „Rentaserver IT Beruházási Barométer”, amely az IT beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Ez a tavalyi évben 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. Idén ez az érték 0,55, ez azt mutatja, hogy már csak kb. kétszer annyi cég tervezi szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni

A 2016-os IT-befektetések összegét a megkérdezettek közel 54 százaléka 2 millió forint alatt tervezi. A nagyvállalatok 12 százaléka 50 millió feletti beruházásban gondolkozik.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is leginkább hardver- és szerverfejlesztést akarnak,

bár úgy tűnik, a nagyvállalatoknál jóval nagyobb arányú a hardver, a hálózat és a mobil fejlesztés terve. A kutatást végző Rentaserver Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint nem meglepetés a piac bővülése, és ha a jelentősebb piaci szereplők rájönnek, hogy szoftvert is lehet már bérbeadással finanszírozni, az további bővülést eredményezhet.

Kevesen tudják, hogy szoftvert is lehet bérbeadással finanszírozni Forrás: Origo

Kevesebb készpénz, több bérlet

Tavaly leginkább készpénzben (80 százalék) és EU-támogatásokban (31,7 százalék) gondolkoztak, a tartósbérlet/operatív lízing mindössze 7,5 százalékos arány tett ki. Most a készpénz jelentős visszaszorulása (66,9 százalék), ám

az EU-támogatás (39,7 százalék) és bérlet (14 százalék) előtérbe helyezése látható.

A másik mutatószám, amelyet a Rentaserver a tartósbérleti piac hazai alakulásának vizsgálatára alkotott meg, a „Rentaserver IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A 2014-es tényleges arányszám a tavalyi kutatási eredmények alapján 0,028 volt, míg az akkor 2015-re tervezett arányszám 0,093-as értéket mutatott. A mostani mérések alapján a 2015-ös tényleges arányszám a tervezettel alig elmaradóan 0,081 lett, azaz a vállalatok nagyon pontosan követték terveiket. A 2016-os irányérték pedig 0,209, vagyis szemmel látható a tartós bérlet további térhódítása a saját készpénzállománnyal szemben.

A felmérés eredményei szerint a nagyvállalatoknál nagyobb a tájékozottság, ha hardverek tartósbérletéről, mint finanszírozási lehetőségről van, a szoftverek esetében viszont kevésbé ismert, hogy finanszírozással is működhet a beszerzésük. Az IT-eszközök finanszírozását biztosító szolgáltatóknál a válaszadók a hozzáértést, a pénzügyi kondíciókat valamint a hátteret tartják fontosnak.