Kajálják az európai letelepedési kötvényt a kínaiak

Rambla, Barcelona
A La Rambla sétány zöld folyóként szeli ketté a várost
Vágólapra másolva!
Már Európa is felkerült a kínai ingatlanvásárlók térképére, ráadásul nagy léptékben fektetnek be az öreg kontinensen az ázsiai ország lakói. A legkelendőbb térség Spanyolország, amit Portugália és Ciprus követ. A csőd széléről visszakapaszkodó Görögország évekig a legkevésbé vonzó befektetési célpontnak számított, de a magyar letelepedési kötvényekhez hasonló konstrukciók alacsony ára és a nyomott lakáspiaci árak egyre inkább felkeltik az ázsiai befektetők érdeklődését.
Vágólapra másolva!

A kínaiak külföldi ingatlan befektetései az elmúlt két évben megtöbbszöröződtek - közölte a CNBC. Míg 2009-ben mindössze 2 milliárd dollárt költöttek el a Kínán kívüli kereskedelmi ingatlanpiacon, addig 2014-ben már 10 milliárd dollár (2800 ezer milliárd forint) fölé emelkedett ez az összeg. A lakóingatlan-piacra még ennél is többet, 52 milliárd dollárt hoztak be az ázsiai ország befektetői 2014-ben.

Felverik az árakat

Spanyolország a válság ellenére mit sem veszített vonzerejéből a kínaiak körében.

Az ázsiai ország befektetői arra spekulálnak, hogy idejekorán bevásárolnak az Ibériai-félszigeten, mielőtt felmennének az árak. Míg Madridban 3,3 százalékos ingatlanár emelkedést vetítenek előre az elemzők, addig ez az arány 6,3 százalékos felfutás is lehet Barcelonában az év második felében. Az országban 21 százalék körüli bérleti díjnövekedést prognosztizálnak 2015 és 2019 között a szakértők, míg az EU-s átlag csupán 13 százalék.

– magyarázta a kínai befektetők irányváltását Andrew Taylor, a Juwai.com ingatlan-tanácsadója. A bizonytalan politikai- és gazdasági környezet ellenére a kínai befektetők szép számban csapnak le a 40-50 százalékkal olcsóbb ingatlanokra Görögországban is.

A katalán főváros az egyik kedvelt célpont. Forrás: Flickr/Bert Kaufmann

Jó üzlet a letelepedési kötvény

A mediterrán térség mellett szólnak az úgynevezett letelepedési kötvények, amiket előszeretettel ajánlanak az országok kormányai. A régióban Portugália honosította meg a speciális értékpapírokat, amelyek egy bizonyos összegért meghatározott időre tartózkodási engedélyt biztosítanak unión kívüli állampolgároknak. A 2012-es bevezetése óta 2022 letelepedési kötvényt osztott ki a portugál kormány.

A kérelmezők 80 százaléka kínai állampolgár volt.

A legolcsóbban Görögországban lehet kötvényhez jutni, ahol egy ötévente megújítható tartózkodási engedélyért cserébe 250 ezer eurónyi (kb. 78 millió forint) 'befektetést' kell az országba hozni. Spanyolországban borsosabb a tarifa, ahol 500 ezer eurónyi (155 millió forint) ingatlan befektetés a belépési küszöb.

Vajon hol fektessek be? Forrás: Imaginechina/Xu Congjun

660 millió euró a magyar letelepedési kötvényekből

Augusztusig 169 millió euró névértékű kötvényt vettek azok, akik gyorsan szeretnének majdnem teljes értékű magyar állampolgárokká válni. A 2013-as bevezetés óta 660 millió eurónyi kötvényt sikerült eladni, ami mintegy 200 milliárd forint. Az Orbán-kormány által bevezetett államkötvény révén a nyár végéig közel 600-an válhattak gyorsan "majdnem" uniós polgárrá.