Indulnak a megszorítások Görögországban

Görögország
A demonstrator stands behind an anti-austerity banner as Greek public sector employees and pensioners protest outside the labour ministry in Athens on October 21, 2015. Greece's international creditors held talks with Finance Minister Euclid Tsakalotos to review progress on reforms demanded from the debt-ridden government in exchange for bailout funds. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői szerdán Athénban megkezdték tárgyalásaikat, hogy értékeljék a 86 milliárd eurós segélycsomagért cserébe támasztott feltételek teljesítését. 
Vágólapra másolva!

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter, valamint a hitelezők nevében Declan Costello (Európai Bizottság), Rasmus Rüffer (Európai Központi Bank/EKB), Nicola Giammarioli (Európai Stabilitási Mechanizmus/ESM) és Delia Velculescu (Nemzetközi Valutaalap/IMF) ma délelőtt Athénban tartott egyeztetést, amelyen a görög segélycsomag megvalósításához kapcsolódó gazdasági kiigazításokról folytak a megbeszélések.

A nemzetközi hitelezők délután Jeójiosz Huliarakisz és Trifon Aleksziadisz pénzügyminiszter-helyettesekkel folytatják az egyeztetést, de immár az államháztartás helyzetét, a jövő évi költségvetés előirányzatait és a költségvetéssel összefüggő jogszabályokat tekintik át.

Újabb pénzekhez juthat hozzá Athén

Az ESM még augusztusban átutalta a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első, 26 milliárd eurós részletének felét, 13 milliárd eurót. Ennek java részét az athéni kormány az esedékes törlesztőrészletek kifizetésére fordította. A pénzhiánnyal küzdő Görögország újabb 2 milliárd eurót kaphat meg, ha sikerrel végződnek az első felülvizsgálati tárgyalások.

Ezt kell tennie a görög kormánynak

A görög parlament október 16-án fogadta el azt a salátatörvényt, amely a mentőprogramért cserébe elvárt megszorító intézkedések egy részét tartalmazza.

Így egyebek között emelték a nyugdíjkorhatárt és az egészségügyi járulékok mértékét, valamint korlátozták a korai nyugdíjazás lehetőségeit. A következő szakaszban rendezni kell az agrárvállalkozók adózását, emelik a magánoktatásra kivetett adót és egybeolvasztják a nyugdíjalapokat, ami további állami alkalmazottak leépítésével jár együtt.

Az athéni vezetés azt szeretné, ha a következő hónap végéig le tudnák zárni a tárgyalásokat, és így az év végére fel tudnák tőkésíteni a görög bankokat. Ez utóbbi célra az ESM 10 milliárd eurót különített el.

Görögországnak a 86 milliárd euró törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.