Vannak, akik nem a politikából akarnak meggazdagodni

Egyesült ZABÁLlamok, Donald Trump
DES MOINES, IA - AUGUST 15: Republican presidential candidate Donald Trump eats a pork chop on a stick and gives a thumbs up sign to fairgoers at the Iowa State Fair on August 15, 2015 in Des Moines, Iowa. Presidential candidates are addressing attendees at the Iowa State Fair on the Des Moines Register Presidential Soapbox stage and touring the fairgrounds. The State Fair runs through August 23. Win McNamee/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
 „Nincs szükségem lobbistákra. Elég gazdag vagyok, hogy magam pénzeljem a saját kampányom” – mondta Donald Trump, a hírhedt republikánus elnökjelölt, akinek a vagyona Magyarországról hozzáférhető 2015-ös uniós támogatások mértékével egyezik meg. Leggazdagabb magyarunk pontosan 2585 milliárd forinttal szegényebb, mint a nagyszájú Trump.
Vágólapra másolva!

Egy csokorba gyűjtöttük Amerika leggazdagabb politikusait. Az amerikai Kongresszusban helyet foglaló legvagyonosabb honatyák között van benzinkutakból meggazdagodott polgármester, ingatlanmágnás, homoszexualitását nyíltan vállaló szülő és fociklubban érdekelt befolyásos család sarja.

10. Jól kell tudni nősülni

Michael McCaul texasi képviselő 2004 óta foglal helyet az amerikai honatyák között. A 163 millió dolláros (44 milliárd forint) vagyona csak a ranglista utolsó helyére volt elegendő. A republikánus képviselő azonban anyagi hátterét nem a Kongresszus falain belül alapozta meg, hanem feleségén keresztül, aki éppenséggel a Clear Channel Communications – a 245 milliós hallgatottságot (havonta) maga mögött tudható rádió óriás – alapítójának, Lowry Mays-nek a lánya - írja a Yahoo Finance.

Michael McCaul 44 milliárd forintnyi vagyona a ranglista utolsó helyére volt elegendő. Forrás: Anadolu Agency/Samuel Corum

9. A republikánus jelölteket pénzeli

David A. Trott viszonylag új a Tisztelt Házban, ennek ellenére Amerika 9. leggazdagabb politikusa. Az ingatlanügyletekre specializálódott ügyvédi irodája jól jövedelmezőnek bizonyult, amivel 201 millió dolláros vagyonra tett szert.

Michigan állam képviselője az egyik legbőkezűbb adakozója a republikánus elnökjelöltek kampányának,


ami az 55 milliárd forintnak megfelelő vagyonból annyira nem lehet megerőltető.

8. Homoszexuális és szülő

Jared Polis 2008 óta foglal helyet a Kongresszusban, de 213 millió dollárnyi vagyonát informatikai cégének köszönheti. A republikánus képviselőt 2000-ben az Ernst and Young az év vállalkozójának választotta. Annak ellenére, hogy az amerikai konzervatív vonalat képviseli, elsőként vállalta nyíltan az amerikai képviselők között, hogy homoszexuális és szülő.

Jared Polis esetében is jól nyomon követhető az üzleti és a politikia szféra kapcsolódása Forrás: AFP/Mark Wilson

7. Bankjaiból gazdagodott meg

John Delaney 2012 óta a Kongresszus tagja, és teljes vagyona eléri a 222 millió dollárt. A 61 milliárd forintnak megfelelő összeg így is csak egyharmada Csányi Sándor 165 milliárdos vagyonának. A demokrata politikus két hitelezőtársaságot is alapított. Mind a Health Care Financial Partnerst, mind a CapitalSource-t a New York-i értéktőzsdén jegyzik.

John K. Delaney, középen a kereskedelmi bizottságban Forrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

6. Telefonban utazik

Mark Warner szenátor 2008-ban fordított hátat Virginia állam kormányzói székének, és nyergelt át a szenátusba. A demokrata képviselő a politizálás mellett a mobiltelefon vállalkozásaiból közel 254 millió dollárnyi vagyont hozott össze.

Mark Warner összemobilozta a vagyonát Forrás: AFP/Mark Wilson

5. A riasztó milliárdos

Darrell Issa republikánus politikus évekig vezette a leggazdagabb amerikai politikusok ranglistáját. A 448 millió dolláros vagyona immáron „csak" az ötödik helyre volt elég. Az autóriasztókból meggazdagodott politikus 15 éve a Kongresszus tagja.

Darrell Issa évekig vezette a leggazdagabb amerikai politikusok ranglistáját. Forrás: AFP/Saul Loeb

4. Jó helyre születni

Mark Dayton kormányzó az Egyesült Államok 157. leggazdagabb családjának sarja, így a demokrata politikus akár hátra is dőlhetne negyedikként a képzeletbeli ranglistán. A Minnesota állambeli képviselő négy éve foglal helyet az amerikai honatyák között.

Mark Dayton (középen), az anyagi háttere mindvégig biztosítva volt Forrás: AFP/Andrew Redington

3. Benzinkutasból dúsgazdag polgármester

Bill Haslam Knoxville - Tenesse állam - városának volt 2010-ig a polgármestere, ahonnan a kormányzói székig meg sem állt. A republikánus politikus benzinkutak üzemeltetéséből tett szert közel 2 milliárd dolláros vagyonára. Az 550 milliárd forintnak megfelelő összeg

közel 400 milliárddal több, mint a hazánk leggazdagabbjának a vagyona.

Haslam a hatóságok előtt sem ismeretlenül csengő név. A politikus egy 2013-as FBI-nyomozás során elismerte, hogy cége, a Pilot Flying J trükközött a benzinárakkal, és több teherfuvarozó vállalkozást is megkárosított. Bankszámláját az alacsony benzinárak azonban idén csak tovább duzzasztották.

A politikus elismerte, hogy cége, a Pilot Flying J trükközött a benzinárakkal. Forrás: AFP/Jason Davis

2. Amerikai fociban utazik

Pete Ricketts kormányzó Amerika 66. leggazdagabb családjába született bele a Forbes lista szerint. A 4,5 milliárd dolláros vagyonnal a háta mögött

a republikánus politikus többségi tulajdont szerzett Chicago baseball csapatában.

Testvérei is a politikai pálya mellett döntöttek. Míg fivére, Todd erős konzervatív vonalat képvisel, addig nővére, Laura a leszbikusok jogait védi.

1. Nem kér az adófizetők pénzéből

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump 10 milliárd dolláros nettó vagyonával mindenkit toronymagasan ver. A szemtelenül gazdag politikus 2750 milliárd forintnak megfelelő vagyona a 2015-ös Magyarországról pályázható uniós forrás összegével közel egyenértékű.

Donald Trump amerikai üzletember az adózással kapcsolatos terveiról beszél egy sajtóértekezleten New Yorkban. Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Az elnökjelölt aspiráns kerek-perec kijelentette, hogy

nem fogja az adófizetők pénzét felhasználni a saját kampányára, hiszen van neki elég, hogy finanszírozza azt.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a 2016-ban esedékes elnökválasztás republikánus elnökjelölt-aspiránsa 182 milliárd forintnyi adósságot hozott össze közel 10 év leforgása alatt, mégis akkora vagyonnal rendelkezik, hogy az átlag amerikainak hatezer évet kéne dolgoznia érte.

Trump összesen négyszer ment csődbe az elmúlt 25 évben,

így az Egyesült Államok leendő elnökjelöltjének köszönhetően a hitelezők és a részvényesek milliárdokat vesztettek, mivel az adósságokat soha nem tudták behajtani Trumpon, aki büszkén úgy jellemzi önmagát, hogy elég okos volt ahhoz, hogy kihasználja az amerikai cégjog útvesztőit.