Halálos döfést kaphat az amerikai export

Bernanke, Former Fed Officials Discuss Role Of Federal Reserve In 21st Century GettyImageRank2 BOARD People Discussion FINANCE HORIZONTAL Feeding USA Washington DC One Person POLITICS Former PORTRAIT Ben Bernanke Central Bank 2015 Brookings Institution Fe
WASHINGTON, DC - MARCH 02: Former Fed Chairman Ben Bernanke participates in a panel discussion at the Brookings Institution March 2, 2015 in Washington, DC. The institution hosted a series of lectures and discussions as party of a program called "The Fed in the 21st century: Independence, governance, and accountability." Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy az amerikai gazdaság megbirkózna egy 100 bázispontos emeléssel – nyilatkozta Ben Bernanke, a Fed korábbi elnöke.
Vágólapra másolva!

Számos közgazdász és az amerikai kamatdöntő bizottság több tagja is szkeptikus a kamatemeléssel kapcsolatban, míg az infláció el nem éri a kitűzött két százalékos szintet - közölte a MarketWatch. „Egy négyszer 25 bázispontos szigorítás erős dollárral karöltve egyenesen megfojtaná az amerikai exportot” – figyelmeztet a volt jegybankelnök is.

Egyedül nem megy

A szeptemberi várakozásokat alulmúló munkaerőpiaci adatok továbbra is bizonytalanságban tarthatják az amerikai jegybankot, hogy decemberben meg merjék-e húzni a ravaszt. A két százalékos inflációt és a teljes foglalkoztatottsági szintet határozta meg a Fed alapkőként, hogy megkezdhessék az emelést 2015-ben, de még nem sikerül teljesíteniük a tervet, és úgy tűnik, folyamatosan halogatják a döntést.

(Hol van már Janet Yellen 2014-es jelzése, hogy az eszközvásárlási programok kivezetése után kb. fél évvel megindulhat a kamatemelés? A QE3 program 2014 októberében fejeződött be - szerk.)

Janet Yellen jelenlegi és Ben Bernanke, volt FED-elnök Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

Az irányt a volt jegybank elnök helyesnek tartja, hiszen a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken. A célszám 5 százalék, amit szeptemberben sikerült megközelíteni 5,1 százalékkal, persze maga az adat jelentősen torzít, hisz egyre kevesebb munkaképes korú ember van jelen a munkaerőpiacon, a részvételi arány 62 százaléknál mozog, ami négy évtizedes mélypontnak felel meg.

A szeptemberi vártnál alacsonyabb átfogó foglalkoztatottsági adatok (NFP) nyilvánosságra kerülése után azonban

a decemberi kamatemelés valószínűsége 43 százalékról 33 százalékra csökkent.

A határidős árazások egy esetleges monetáris szigorítás után is csak 0,375 százalékra emelkedne az irányadó kamatláb a mostani 0-0,25 százalékos sávból, azaz kb. 25 bázispontos emelést vár a piac.

Szemben az árral

A globális gazdasági növekedés lassulása azonban hat az amerikaira is, amivel a monetáris tanács egyedül nem tud megbírkózni. Bernanke szerint az alacsonyabb gazdasági növekedési ütem a termelékenység csökkenésének és a monetáris politikán kívül eső tényezőknek köszönhető. Jól látható, hogy nem teljesen egészséges a helyzet, de a termelékenység növekedéséhez és a tőkebefektetések felfutásához

már fiskális lépésekre is szükség lenne, nem lehet mindent jegybanki politikával orvosolni.

A leköszönt jegybank elnök nem venné véresen komolyan azokat a kritikus hangokat, akik a zéró körüli kamatkörnyezet miatt kongatják a vészharangot. Szerinte ez nem fogja vissza a befektetéseket és a pénzpiacon sem okoz bizonytalanságot.

25 bázispontos emelést vár a piac decemberben. Forrás: AP/Richard Drew

Ennél is tovább megy

A volt jegybank elnök nemrég egy nagy port kavart könyve (The Courage to Act) miatt került újra reflektorfénybe. Bernanke nyíltan kritizálja a pénzügyi világválság utáni egyéni felelősségre vonások elmaradását.

A válság után több cégvezetőt kellett volna börtönbe küldeni."

Bár azt elismerte, hogy az Igazságügyi Minisztérium és az illetékes hatóságok dollármilliárdos büntetéseket szabtak ki a felelős intézetekkel szemben, de ezt közel sem tartja elegendőnek.