Enyhe javításra számíthat a Moody's-tól Magyarország

Moody's hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint nem valószínű, hogy a Moody's a befektetési szemponból ajánlott országok közé sorolja Magyarországot, bár szerintük javult az államadósság helyzete a legutóbbi besorolás óta.
Vágólapra másolva!

A hosszú lejáratú államadósság alapján Magyarország a Moody's-nál jelenleg a "Ba1" osztályzaton ál, ami stabil államháztartási hiányt jelent. A három nagy hitelminősítő közül kettőnél ennek megfelelő Magyarország besorolása, a Fitch ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

Még nem ajlánlják Magyarországot

Legközelebb, november 6-án a Moody's, majd november 20-án a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat. Utóbbi látja jelenleg a legjobban a magyar adósság helyzetét, legutóbb a másik két csoportnál eggyel jobb osztályzatot adott.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség várható fejleményeiről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben közölték,

a befektetési szempontból ajánlott" kategóriába.

A ház szerint viszont egyelőre valószínűleg korai lenne azt várni, hogy a Moody's már jövő pénteken megteszi ezt a lépést, de arra van esély, hogy a hitelminősítő a jelenlegi stabilról pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolás kilátását.

Májusban javítottunk

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében.

A Standard & Poor's például a magyar adósosztályzat március 20-án végrehajtott idei első felülvizsgálatán az addigi és az azóta is

érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül emelte egy fokozattal a jelenlegi "BB plusz"-ra

a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.