Kiskapuk vannak a NAV rendszerében

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Már nagyon sokat csalhattak így.
Vágólapra másolva!

Könnyen ki lehet játszani az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer). Igazából nem annyira a rendszer kijátszásáról, sokkal inkább kiskapukról van szó. Ha például valaki 500 kilogrammnál kevesebb úgynevezett kockázatos terméket, például gyümölcsöt szállít külföldre, nem köteles ekáerszámot kérni, írja az MNO.hu.

Ha több autó is átmegy így a határon, könnyen és gyorsan összejöhet a több tonna áru.

Ha több címzett van, nem kell szám

Ki lehet kerülni úgy is a rendszert, ha az autóra a mentes érték- vagy súlyhatár feletti árumennyiséget raknak fel, de a címzett az okiratok szerint több vevő. Az ekáerszám igényléséhez ugyanis csak az ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére történő fuvarozást kell összeszámítani.

Több tonna meggyet vihettek ki

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint 20-25 ezer tonna meggy lépte át a határt idén, míg egy átlagos évben 10-12 ezer tonna ilyen gyümölcs hagyja el az országot. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy több tonnányi árut a rendszert kijátszva, 3,5 tonna alatti gépjárművekkel szállítottak át a román határon, onnan pedig kamionokkal utaztatták tovább Bukarestig.