Jön az újabb áresés a benzinkutakon

Munkabizottságot hoztak létre a pénztárgépcserét megkönnyítendő, miután az Ásványolaj Szövetség bejelentette: a benzinkutak nem tudnak kinyitni januárban.
Vágólapra másolva!
A benzin ára 4-6 forinttal csökkenhet, a dízelé valószínűleg 3-4 forinttal mérséklődhet a GKI Energiakutató előrejelzése szerint, miután az utóbbi pénteken már 4 forinttal csökkent.
Vágólapra másolva!

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más dologtól, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. A piaci változások regisztrálását több cég (például a Bloomberg, a Platts, a Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Esett az olajár

A Brent kőolajtípus azonnali (spot) ára a héten (október 12–16. között) 48–52 dollár között változott, a

heti átlagban közel két és fél dollárral csökkent.

Az árak a hét négy napján folyamatosan mérséklődtek, az utolsó napon emelkedtek. A heti átlagos ár mérséklődését az okozta, hogy az IEA után az OPEC is a kitermelés növeléséről adott számot, és az amerikai és európai kőolajkészletek többéves csúcson vannak.

Felpörögtek az olajkutak Forrás: Getty Images

Erre a hétre eltűnt az a múlt heti vélemény, hogy az olajár elérte a mélypontját, és a továbbiakban már csak felfelé mehet. A tőzsdéken a hosszabb határidőkre vonatkozó kőolaj-befektetések összege emelkedett, de a határidős árak már nem emelkedtek tovább.

Az októberi OPEC-tárgyalások előtt és után még megmozdulhat a piac, de ennek kicsi a valószínűsége. Azerbajdzsán nem fogadta el az az OPEC-találkozóra szóló meghívást. Az amerikai kőolajárat pénteken megmozgatta, hogy tovább csökkent, ezen a héten tízzel, a kőolajfúrások száma, de hozzátették, a kitermelés mennyiségén ez csak kicsit változtat.

Ezen a héten a dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, és ez áremelő hatású.

Mérséklődött az USA importigénye

Az egy hónapos határidős

Brent olajár heti átlaga 2,2 dollárral csökkent

az előző heti átlaghoz viszonyítva, az azonnal (spot) ár már csak kevéssel van a határidős ár alatt. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten 2,7 dollárra csökkent, mivel a határidős Brent ára 2,2, a határidős WTI átlagára pedig csak 1,5 dollárral csökkent.

Az üzemanyagpiacokon

az európai benzinexport lehetőségei tovább szűkültek,

mivel az Egyesült Államok piaca jóval kevesebb import üzemanyagot igényel, valamint a közel-keleti finomítók fokozatosan befejezik a felújítási ciklust és visszatérnek a termelésbe. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az előrejelzések szerint az amerikai dízelimport várhatóan mérséklődik ősszel, de Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről bőséges az import.

Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély.

Olcsóbb lett a benzin

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon az október 12–16. közötti héten 5 százalékkal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 4,8 százalékos esés volt, míg az ARA (Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 5,3 százalékos volt az árak mérséklődése.

Csökkennek az árak, lehet menni tankolni Forrás: Origo

A benzin ára mindhárom piacon a hét első négy napján 30 dollár körül csökkent, majd az ötödik nap 1-2 dollárral emelkedett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 5,7 százalékkal esett, az észak-európai piacokon 5,5-5,1 százalékos volt az árcsökkenés. Ezen a héten az üzemanyagárak tendenciája megegyezett a Brent ár változási tendenciáival.

Erősödött a forint

A dollár árfolyama az október 12–16. közötti időszakban 272,4 forint körül ingadozott, 4,3 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban.

Az árfolyam erősödése felerősítette a forintban számított üzemanyagárak csökkenését.

A héten történtek alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzinnél a mediterrán piacon 6,5, az északnyugat-európai piacon 6,3, míg az ARA piacon 6,8 százalékos árcsökkenés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7,2 százalékos áresést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,0-6,6 százalékos csökkenést mutatnak az árak forintban mérve.

Csökkenhet az üzemanyagok ára a kutakon

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzinnél a mediterrán piacon 5-7 forint körüli mérséklődést jeleznek, a másik két piacon hasonló a csökkenés mértéke.

A piaci tényezők alapján 4-6 forintnyi árcsökkentés várható.

A gázolaj forintban mért áránál a mediterrán és az északnyugat-európai piacon 8-10 forintos csökkenést jeleznek az adatok. Mivel pénteken már egy 4 forintos csökkenést érvényesítettek, ezért további 3-4 forintos csökkentés várható.

Fotó: Origo

A benzin ára literenként 335 forint körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára literenként várhatóan 341-343 forint között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy évben a benzin ára 16, a gázolaj ára 14 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 23 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat lehet egyhavi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.