Csak akkor bízzuk a céget a gyerekekre, ha ők is akarják

Nemsüti, vegetáriánus, húsmentes, kkv, családi vállalkozás, büfé
A Hold utcai bisztróban balról jobbra Krisztián és Zsóka, a tulajdonosok, mellettük András, Dóra, Samu, Panni
Vágólapra másolva!
A családi vállalkozások utódlástervezéséről szervezett konferenciát a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda. Megfogalmazták a tanulságot: minden családi vállalkozásnak tudatosan kell foglalkoznia az utódlás kérdésével.
Vágólapra másolva!

Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola dékánja kiemelte, már egy cég alapításakor fontos elkezdeni az utódlástervezést, hogy az értékteremtő folyamatot az értékek megőrzése és átadása követhesse. Az esemény díszvendége, Habsburg György főherceg megosztotta a vendégekkel, mit jelent számára a családon belüli értékek, feladatok, felelősség és hagyományok átadása. Számára a szülői példamutatás a legfontosabb, mondta.

Szenvedély és gondoskodás

A fórum egyik fővédnöke, a testvérével a Zwack Unicumot hatodik generációként vezető Zwack Izabella szerint a családi vállalkozás a szenvedélyről és a gondoskodásról szól. Édesapjától megtanulta, hogy a végrendelkezés milyen fontos és bár ő volt az egyik legfiatalabb résztvevő a panelbeszélgetésekben, természetes könnyedséggel beszélt a végrendeletéről. Ezzel szemben Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonosa azt emelte ki, az ő életében egy sorsfordító súlyos betegség hozta meg a fordulatot, mely után már teljesen másként tekint családjára és vállalkozására, valamint az utódlástervezés fontosságára.

A másik fővédnök, a cégét a testvérével alapító dr. Kürti Sándor kifejtette, ő amerikai üzleti tanulmányokat folytató diákok motivációját olvasva döbbent rá, hogy maradandót kell alkotnia az életében. Ezt látja mindenkiben, aki a panelbeszélgetéseken részt vettek. Ő és testvére a KÜRT Zrt. alapításakor édesanyjuknak akartak megfelelni. Akkor is ez járt a fejükben, amikor első bevételükből iskolát alapítottak. Fia, Kürti Tamás a KÜRT Akadémia vezetésében teljesedik ki igazán.

Jaksity György, a Concorde Csoport alapítója, igazgatóságának elnöke, a Budapesti Értéktőzsde egyik alapítója kifejtette, cselekvőképtelen gyermekei mellett kiemelten fontosnak tartja az értékmegőrzést és -átadást, ám véleménye szerint nem célravezető, ha egy vállalkozás az utódok ölébe hullik. Fontosnak tartja a közeledést a civil szféra felé, akár alapítványok útján.

Csak ha tényleg akarják

Több résztvevő is hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy az utódok csakis saját elhatározásukból döntsenek úgy, hogy bekapcsolódnak a családi vállalkozásba. Hárman is meséltek erről. S. Hegyi Lucia, a Luan by Lucia Divatház alapítója és vezető tervezője a lánya, Sümeghy Claudia aktívan vesz részt a vállalkozás vezetésében. Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke teljesen átadta cége vezetését gyermekeinek. Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia ügyvezető igazgatója szinte teljesen szabad kezet adott a gyermekeinek legújabb családi vállalkozásuk, az Émile étterem vezetésében.

A többgenerációs lelkesedés az átöröklés feltétele Forrás: Erdőháti Áron

A családi vállalkozások utódlástervezésének lényeges elemét kiemelve dr. Virág Judit, a Virág Judit Galéria tulajdonosa elmondta, egyik lánya aktívan bekapcsolódott már a galéria vezetésébe. Számukra lényeges kérdés, hogy a más családnevet viselő lánya hogyan tudná esetlegesen majd továbbvinni az alapító nevével és személyével egybeforrt galériát és aukciósházat. Ennél azonban még fontosabb kérdésnek tartja dr. Virág Judit, hogy az évtizedek során szerzett tudást és információt, „know-how”-t, amely tulajdonképpen legnagyobb részben csupán írásos lenyomat nélkül az alapító fejében és emlékezetében létezik hogyan is tudja továbbadni lányának.

Van, hogy külső segítség kell hozzá

Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet vezetője kifejtette, hogy annak idején, amikor férje megalapította a pincészetet tudatosan választotta a Villány középkori nevét takaró Vylyan-t, hogy az utódok neve a márkanévre tekintettel ne okozzon bonyodalmat. A birtokigazgató elmondta, hogy alapító férjét mindig is nagyon foglalkoztatta az utódlás kérdése, sokat beszélgettek a témáról. Mégis, amikor Debreczeni Pál tragikus hirtelenséggel elhunyt, végrendelet hiányában évekig elhúzódó örökösödési per várt a feleségére. Az évek során megtanulta, hogy ebben a kérdésben nagyon fontos a külső szakértők segítsége.

Szabó Antal, a családi vállalkozásból mára a legnagyobb hazai festékgyárrá vált Poli-Farbe ügyvezető igazgatója és tulajdonosa szintén kiemelte a külső szakértők szerepét. Mára elérte, hogy olyan management vezeti a vállalkozást, hogy a tulajdonos nélkül is képes (lenne) tovább működni és fejlődni. Gyermekei mindeddig nem kapcsolódtak be aktívan a vállalkozás vezetésébe, de az ügyvezető kiemelten fontosnak tartja, hogy az értékrendet továbbvigyék, melynek csupán egy szelete a vállalkozás.

Dr. Parragi Edina Katalin, a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda családjogi szakjogásza a konferencián hangsúlyozta, a családi vállalkozások sikeres utódlástervezése lehetőséget és biztos alapot teremt nem csupán az érintett családok, de a társadalom és a gazdaság számára egyaránt.