Az észtek már leverték a magyarokat

Magyarország-Észtország, világbajnoki selejtező, Puskás Ferenc stadion, szurkoló
Vágólapra másolva!
Az észt adóhatóság az Uberrel együtt ült le, hogy felépítsenek egy rendszert, amely az összes közösségi szolgáltatásra használható lesz. Felismerték, hogy a teljes egészében elektronikus fizetésre építő iparágaknál pofon egyszerűvé lehet tenni az adózást. Mi még azt se döntöttük el, hogy mit akarunk szabályozni. 
Vágólapra másolva!

"Az Ubernél csakis elektronikus fizetés van, emiatt úgy látjuk, hogy semmi akadálya nincs az adózás leegyszerűsítésének. Most azon dolgozunk, hogy az adóbevallásokon alapból szerepeljen a közösségi szolgáltatásokból származó jövedelem, így azzal egyáltalán nem kell törődnie az adózóknak" – mondta az Origónak Rainer Laurits, az észt adóhatóság sajtófőnöke.

Az Uber egy alkalmazás, amivel egy fuvart hívhatunk magunknak. Az autósok saját kocsijukkal jönnek értünk és visznek akárhova a városba. A fizetésnél nincs készpénz, így minden teljesen átlátható és visszakövethető Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Elsőként az Uber sofőrök adózása lesz így megoldott, de az észt adóhatóság célja, hogy

minden közösségi szolgáltatás után hasonlóan egyszerűen lehessen adózni.

Ilyen cégek itthon is jelen vannak, az Uber mellett nagyot robbant idehaza az Airbnb, ahol a lakásokat lehet kiadni turistáknak.

Megosztás vagy üzlet?

Nem nagyon törődnek azzal a vitával az észtek, hogy megosztás vagy üzlet-e egy közösségi szolgáltatás. Ehelyett inkább azon dolgoznak, hogy mindenki számára egyszerűen beszedjék a költségvetésnek járó pénzt. Itthon ezzel szemben teljesen ellehetetlenítették egy rendelettel az Ubert, amiről mintha tudomást sem venne a cég és továbbra is elérhető a szolgáltatás.

Az Airbnb-n kiadott lakások után sem adóznak sok esetben. Vannak külföldi példák arra, hogy az adóhatóság közvetlenül a cégtől szedi be a pénzt Forrás: AFP

Megoldás tehát nincs. A taxisok szerint nem igazságos, hogy az Uber sofőrökre más szabályok vonatkoznak, mint rájuk. Az adóhatóság meg csak a próbavásárlásaiban bízhat, hogy az ellenőrzésekkel majd behatja a költségvetésnek járó forintokat.

Mindenki egyszerűbben szeretne adózni

Már mi is több cikkben felvetettük, hogy külföldi példák nyomán könnyedén lehetne egyszerűsíteni az adózást olyan esetekben, amikor a fizetés teljesen elektronikus. A cégeknél ráadásul hajlandóság is van, hiszen több országban is megegyezésre jutott már az Airbnb és az Uber is a helyi hatóságokkal. Az észt példa is jól mutatja, hogy egy ilyen megállapodásból akár olyan dolgok születhetnek, amely

minden állampolgár számára előnyös.

Észtországban például minden kisvállalkozó adózása egyszerűsödhet az együttműködés következményeként.

Mi még eldöntjük, hogy mi ez

A hazai szabályozás messze nem nagy barátja a legújabb trendeknek. Az Uberre ugyanazokat a szabályokat kényszeríti, mint a taxikra. Az Airbnb esetén pedig az a kormányzati álláspont, hogy

minden jó úgy, ahogy van,

csak az embereknek kellene betartani a szabályokat.

Ahol nincs készpénz, ott egyszerűen nyomon lehet követni a bevételeket Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint a szabályozás egyre gyorsabban követi a gazdasági újdonságok megjelenését. A közösségi szolgáltatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy szerinte elsőként arra kell megfelelő szabályokat hozni, hogy meddig számít tényleg költségcsökkentő megosztásnak egy szolgáltatás és mikor üzletszerű tevékenység.

Az ütlet az más tészta

Az államtitkár példája szerint, ha az utas szabja meg a célállomást, akkor az üzletszerű tevékenység. De ha az autós otthona és munkahelye között felvesz valakit, az megosztás.

Tény, hogy taxiként működik itthon az Uber. Forrás: Origo

Itthon tehát majd, ha ebben a kérdésben dönteni tudnak, jöhet esetleg a szabályozás és az egyszerűbb adózás. Az államtitkár attól sem zárkózott el, hogy akkor az észt példát megvizsgálva egy hasonló rendszert vesz majd át a magyar hatóság.