Ashton Kutcher a valóságban is egy IT-guru

Ashton Kutcher
US actor Ashton Kutcher presents Lenovo's first multi mode tablet Yoga Tablet during Lenovo, a Chinese computer maker, press conference at Youtube Space on October 29, 2013 in Los Angeles, California.AFP PHOTO/JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Ashton Kutchert a legtöbben a vígjátékairól ismerik, és azt talán kevesen tudják, hogy már évek óta aktív befektetőként is működik. Kutcher ráadásul elég jó érzéssel fektetett be az olyan nagymenő startupok korai szakaszaiban, mint az Uber vagy az Airbnb. Most itt vannak a tanácsai vállalkozók számára.
Vágólapra másolva!

Bár azt gondolhatnánk, hogy a filmekből gazdaggá vált Kutcher puszta hóbortnak tekinti a befektetéseket, ez közel sincs így. A színész már a kezdetektől fogva komolyan vette a dolgot, mentora pedig a Szilícium-völgy egyik prominens angyal befektetője, Ron Conway volt – írja a Business Insider.

A valóságban is egy Walden Schmidt

Miközben Kutcher folyamatosan magolta a szövegeket, magába szívta a vállalkozásokkal és befektetésekkel kapcsolatos tudást is. Majd 2010-ben két vállalkozó és befektető társával megalapította saját kockázati tőke vállalatát A-Grade Investments néven, miután korábban ő maga is angyal befektetőként működött, vagyis startupokat támogatott. Még a völgy egyik leghíresebb befektetőjének számító Marc Andreessennel is kapcsolatban állt, aki még 2009-ben bölcsen rábeszélte arra is, hogy befektessen a Skype-ba.

Kutcher egyébként elég jól érez rá az üzletekre, mert még korai szakaszokban fektetett be olyan sztárvállalatokba, mint az Uber, az Airbnb, a Spotify vagy a Casper, amely cégek mára akár több tízmilliárd dollárt is érhetnek. Mindenesetre a 37 éves sztár jó úton halad a dollármilliárdossá válás útján, jelenleg 140 millió dollárra (39 milliárd forint) taksálják vagyonát.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a közkedvelt 'Két pasi meg egy kicsi' című amerikai sorozatban betöltött milliárdos IT-vállalkozó szerepe igencsak közel a valóságos énjéhez, ráadásul így már részben az is érthető, hogy miért ő játszotta el a 2013-as Steve Jobs film főszerepét.

Két pasi - meg egy kicsi Angus T. Jones, Ashton Kutcher, Jon Cryer Forrás: Origo

Tudás, kitartás, szórakozás

A filmsztár nemrég a honlapján tett közzé 3 olyan befektetési szabályt, amely meghatározza számára, hogy mit is keres egy vállalkozóban.

1. szabály

A vállalkozónak bensőségesen kell értenie a saját termékét és az iparágát. A nagyszerű ötletek önmagukban ugyanis még nem elegendők.

2. szabály

Olyan személyiséggel kell rendelkezni, amely ellenáll a buktatóknak. Kutcher ugyanis hangsúlyozza, hogy bár kitalálhatja valaki a világ legjobb ötletét, és rendelkezhet kiváló szakértelemmel, ha tényleg magasra akar törni, biztosan szembe kell nézzen akadályokkal. A nehéz időszakok átvészeléséhez pedig megfelelő találékonyság és akaraterő szükségeltetik.

3. szabály

Kutcher a legérdekesebb szempontot hagyta utoljára. Nem rajong ugyanis azokért a vállalkozókért, akik egyáltalán nem akarják vele tölteni a szabadidejüket. A filmsztár ugyanis nem igazán szeretne több millió dollárt és több évnyi tanácsadást beleölni valakibe, aki nem akar vele „lógni”.

Egyébként a celeb egy 2013-as interjúban azt is bevallotta, hogy igazából olyan projektekhez vonzódik, amelyek boldogságot, örömet adnak a fogyasztóknak, vagy amelyekkel szerelmet, barátságot lehet találni. Az ilyen ötletek aztán a dollárokat is vonzzani fogják.